A KDH csalódott Lipšic és Žitňanská távozása miatt

2012. május 28. - 15:41 | Belföld

Ján Figeľ közölte, a KDH csalódott amiatt, hogy Daniel Lipšic és Jana Žitňanská különösebb indok nélkül távozott.

Kifejezte csalódottságát egyúttal amiatt, hogy a párt bizalmat szavazott nekik, amikor a lista elejére helyezte őket, és két hónappal a választások után mégis távoztak. Figyelmeztetett, hogy Lipšic egy hónappal a párt gyűlése előtt lépett ki, amikor is közölhette volna új vízióit. Hozzátette, hogy a távozásukat kihívásként kell kezelniük.

Figeľ közölte, bántja őt a jobboldal feldarabolása. Kifejtette, hogy Lipšic felhívta őt szombat este, mert szeretett volna találkozni vele a vasárnapi sajtótájékoztatójuk előtt, de ő távol volt Pozsonytól.

Daniel Lipšic és Jana Žitňanská vasárnap jelentette be távozását azzal, hogy képviselői mandátumukról nem mondanak le. Figeľ szerint ez nem összeegyeztethető a hűséggel, úgy véli, a mandátum kötődik a pártszimbólumhoz. Leszögezte, hogy ha ő távozna, akkor lemondana mandátumáról.

Figeľ hangsúlyozta, hogy a KDH továbbra is rendelkezik jövőképpel, amelyet a múltban is többször realizáltak sikerrel. Figyelmeztetett, hogy sikerrel harcoltak a kommunizmus, majd a mečiarizmus ellen is. Ezt követte az európai csillagokért folytatott harc, aminek eredménye az EU- és NATO-csatlakozás lett. A KDH harmadik álma elmondása szerint a felelősségteljes Szlovákia, amiért már Lipšic érkezése előtt is küzdöttek, és ezután is küzdeni fognak.

SITA/para