Kisebbségi kormánybiztos - Bugár és Fico zárják le a hatásköri egyeztetést

2012. május 29. - 22:04 | Belföld

Szerdán egyeztet utoljára Bugár Béla, a Híd elnöke a kormányfővel, Robert Ficóval, a kisebbségekért és a polgári társadalomért felelős kormánybiztos hatásköreiről, miután befejeződött a határköri törvény módosítási javaslatainak tárcaközi egyeztetése, és végső szakaszba értek a szakmai jellegű háttértárgyalások is. Utóbbiakon egyébként maga Bugár és a Híd elnökségi tagja, A. Nagy László vették át többször is a szóban forgó problémakört kormánypárti politikusokkal és a kormányhivatal illetékeseivel.

„A tárgyalások során olyan egyezségre van esély a kormányfővel, amely szerint a kisebbségekért és a polgári társadalomért felelős kormánybiztos hatáskörébe tartoznának az emberi jogi kérdések, a kisebbségi kultúrákért lenne felelős, sőt gyakorolhatná a kisebbségi nyelvtörvény végrehajtásának felügyeletét is. Vagy közvetlenül, vagy a kormányhivatal vezetőjével együtt, tehát távolról sem csak szimbolikus hatáskörökről van szó“ - tájékoztatta a Paramétert Bugár Béla kedden. Hozzátette, ha Robert Fico is rábólint a hetek óta folyó háttértárgyalások vonatkozó eredményére, a kormány is jóváhagyja a hatásköri törvényt, hogy aztán azt a parlamentben is szentesítsék, és ki lehessen nevezni a kormánybiztost.

„Ez azt jelenti, hogy körülbelül június közepétől megkezdheti a munkát a kormánybiztos, akit az egyezség szerint a Híd párt jelölhet – mondta Bugár. Arról viszont egyelőre nem kívánt nyilatkozni, kit jelöl a posztra a Híd.

„Amíg a tárgyalások végleg le nem zárulnak, és a törvényhozásban nem kerül pont ennek az ügynek a végére, nem ildomos konkrét nevet emlegetni. Ha mi jelölhetünk a posztra, mindenki biztos lehet abban, hogy a párt egy tapasztalt szakembere kerül oda“ – így Bugár.

-para-