Híd-MKP: Semmi meglepetés – nem borultak egymás keblére

2012. május 30. - 12:44 | Belföld

A Híd és az MKP szerda délelőtti egyeztetésén a két pártelnök, Bugár Béla és Berényi József is jelen volt a Csemadok pozsonyi székházában.

A korábban alelnöki szintű szakmai tárgyalásnak meghirdetett találkozón eredeti szándékával ellentétben Berényi azért látta jónak megjelenni, mert megtudta, a Híd elnöke is megjelent ott.

A Híd pártot Bugáron kívül az alelnök, Simon Zsolt és a a párt parlamenti frakcióvezetője, Solymos László képviselte, az MKP nevében, az alelnök, Sigeti László, valamint Auxt Ferenc, Csúsz Péter és Hájos Zoltán vett részt az egyeztetésen.

A Híd tárgyalódelegációja, amint arról előzetesen tájékoztattak szóba hozta a két párt megyei szintű együttműködésének szükségességét, hogy a jövőre esedékes megyei választásokon ne diszkvalifikálják egymást a képviselőjelöltek. A Paraméter információi szerint a szóban forgó együttműködést az MKP vezetői rábíznák a megyei pártstruktúrákra.

Bugárék felvetették továbbá, hogy az MKP is szálljon be a Híd és a Smer-SD kissebségi kormánybiztosról és annak hatásköreiről szóló tárgyalássorozatába, Berényi József azonban visszautasította ezt.

„A tárgyaláson javasoltuk, hogy rendszeres időközönként a két párt vezetői egyeztessenek majd az időszerű kormányanyagokról. Az MKP képviselői javaslatunkat elfogadták, felvetették viszont, hogy ezekre a pártközi egyeztetésekre a civil szervezeteket is meghívjuk. Szerintünk két politikai párt tárgyalássorozatába nem szokás beleavatkozniuk a civil szervezeteknek. Ami viszont nem jelenti azt, hogy a Híd ne egyeztessen képviselőikkel” – tájékoztatta a Paramétert Simon Zsolt, a Híd alelnöke.

Téma lesz az asszimiláció is

A két párt szóba hozta a szlovákiai magyar közösség asszimilációját is, amit szakmai kérdésnek tartanak. "Megállapodtunk, hogy közös szakmai egyeztetéseket indítunk a témakörben. Elképzelhető, hogy nem mindenben fogunk egyetérteni. A kisebbségi oktatásügyről a kultúráról akarunk tárgyalni, de nem maga a tárgyalás a cél, hanem az, hogy eredményeket érjünk el" - nyilatkozta a sajtó képviselőinek Bugár Béla. Berényi József a Híd-MKP találkozót követő sajtótájékoztatóján kijelentette: a szlovákiai magyar közösségnek autonómiára van szüksége a megmaradás érdekében.

(parameter/sita)