Felkerültek az internetre az ŠtB egykori kelet-szlovákiai tagjainak adatai

2012. május 31. - 14:58 | Belföld

A Nemzeti Emlékezet Intézetének weboldalán tették közzé a szlovák kommunista titkosszolgálat (ŠtB) kassai struktúráinak tagjairól készült dokumentációt.

A mai naptól kezdődően elérhetőek a Nemzeti Emlékezet Intézetének weboldalán az ŠtB keleti struktúráinak magas rangú tisztségviselőiről, működési és végrehajtó egységei tagjairól szóló adatok.

Az intézet a személyi iratok és egyéb archív dokumentumok elemzésének köszönhetően jutot az adatokhoz, ezzel sikerült rekonstruálni az ŠtB struktúráit 1966 és 1989 között.

A weboldalon 919 ŠtB-tag adatai szerepelnek.

Ivan Petranský, az intézet illetékes vezetője közölte, hogy Kelet-Szlovákia a Varsói Szerződés erőinek megérkezése idején az ŠtB konzervatívabb szárnyát képviselte. Az ottani tagok voltak a kormányerők leglojálisabb hívei. Köztük volt például Ondrej Vdovina, aki később a csehszlovák hírszerzés parancsnokhelyettese lett, vagy Ján Hanuliak, aki a 70-es években a csehszlovák belügyminiszter első helyettese volt. Itt tevékenykedett az a Miroslav Chovanec is, aki később a Nemzetbiztonsági Testület II. számú gondnokságának parancsnokhelyettese lett.

Az ŠtB e részlege szintén harcolt a "külső és belső ellenséggel" szemben is. Feladatok volt a lakosság azon csoportjainak nyilvántartása, megfigyelése vagy lehallgatása, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tartottak. Elsősorban hívőket, művészeket, tudósokat, újságírókat, illetve főiskolásokat figyeltek meg.

Mindemellett együttműködtek a KGB-vel is, és közreműködtek a kellemetlen bevándorlók kiutasításában.

Az üldözöttek közt volt például a későbbi kassai érsek, Alojz Tkáč is. Ľubomír Morbacher az intézettől azt mondta, azért üldözték, mert a katolikus hívők szövetségének 1974-es tanácskozásán kiállt, és azt mondta, Csehszlovákiában súlyosan sérül a vallásszabadság, és hogy az ország nem tartja be a nemzetközi egyezményeket.

A nyilvánosságra hozott adatok azonban segíthet mások számára is, hogy megismerjék a rendszer struktúráit, és hogy kik a felelősek az üldöztetésükért. Az üldözöttek közé tartoznak a szlovák rádió egykori szerkesztői, Valéria Sladká, Ján Patarák, vagy Marína Čeretková-Gállová is.

A Nemzeti Emlékezet Intézetének hosszabb távú célkitűzése, hogy az ŠtB minden alakulatának struktúráit közzétegye, erre 2013 végéig kerülhet sor.

Sme/para

Címkék: StB, kommunizmus