Vádat emelnek Igor Štefanov ellen a faliújságtender ügyében, 12 évet is kaphat!

2012. május 31. - 10:59 | Belföld

A rendőrség vádemelési javaslatot tett Igor Štefanov (SNS) egykori építésügyi és régiófejlesztési miniszter ellen, mégpedig közbeszerzésekkel kapcsolatos visszaélések ügyében való bűnrészességért.

A nyomozó szervek ezzel a vádlottak körét a faliújságtender ügyében az eddigi négyről ötre bővítették. Amennyiben beigazolódik az első Fico-kormány volt SNS-es minisztere, Štefanov bűnössége, héttől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Denisa Baloghová, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője közölte, a másik négy vádlottal együtt szabadlábon védekezhet.

A nyomozók tavaly márciusban emeltek vádat négy személy ellen a faliújságtender ügyében. Héttől 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető közülük Štefanov elődje, Marián Janušek (SNS), őt a közbeszerzésekkel való visszaélések mellett az idegen vagyon hűtlen kezelésével, illetve köztisztviselői hatalommal való visszaéléssel is vádolják. Radoslav B., Tomáš L. és Zdenka K. az első vádpontban érintett, esetükben is 7-12 év a kiszabható büntetés.

A rendőrség szerint az öt vádlott további, eddig ismeretlen személyekkel egyetemben egy előre kiválasztott pályázóra szabták a közbeszerzések feltételeit, amellyel a közbeszerzési törvény sértették, emellett pedig a pályázatot a minisztérium egy zárt folyosójának egy jelöletlen faliújságára függesztették ki (innen kapta az elnevezését az ügy). Ezzel az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény ellen cselekedtek. Ezt követően a pályázatot három társaságnak küldték el, amelyek közül kettő egy konzorcium keretén belül nyújtotta be jelentkezését. Ennélfogva tehát mindössze egyetlen ajánlat érkezett. Ezt, szintén a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek ellentmondva, sikeresnek ítélték, annak ellenére, hogy az nem teljesítette az ajánlattételi felhívás és a verseny feltételeit. A pályázatból éppen ezért ki kellett volna, hogy zárják.

A több mint 97 millió euró értékű szerződést a verseny kiértékelésének másnapján már alá is írták. A szerződés mindemellett tartalmazta, hogy a pályázati összeg nem tartalmazza a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésére fordított költségek egészét, amelyeket majd a valós értékek alapján külön térítik. Ezzel a rendőrség szerint a vádlottak megteremtették annak lehetőségét, hogy a versenyfeltételekben megszabott összeg feletti térítésre tartsanak igényt, miközben annak magassága gyakorlatilag befolyásolhatatlan.

2007 és 2009 között az állam 12,7 millió eurót fizetett ki az állami költségvetésből, a szerződés további teljesítését a 2009. április 23-án meghozott kormányhatározat akadályozta meg, amellyel a kormány utasításba adta a miniszternek, hogy a szerződést szüntesse meg. 2009. május 19-én írták alá a konzorciummal a szerződés felmondásáról szóló megegyezést.

SITA/para