A Püspökkari Konferencia a testvérek házasságkötésétől tart

2012. június 3. - 18:52 | Belföld

A katolikus egyház ellenzi az ivarsejt-adományozást. Az ivarsejtek, azaz spermium vagy peteadományozás a gyermektelenek egy rétegén segít – a Püspökkari Konferencia illetékes bizottsága elutasítja ezt a módszert is.

A Bioetikai Albizottság álláspontja szerint az ilyen jellegű adományozás ellentétben áll a gyermek azon jogával, hogy a „házasságon belüli szeretet” során foganjon meg, mely konkrét házaspártól ered – azaz nőtől és férfitól. Ha valaki ajándékozott spermium vagy petesejt elfogadása mellett dönt, úgy beavatkozik a leendő gyermek identitásának biológiai alapjába – állítja a bizottság.

Szerintük még súlyosabb a helyzet, ha az ajándékozásra egyedül élő nő esetében – aki lehet önálló, özvegy, meleg – kerül sor. Ebben az esetben ugyanis a bizottság álláspontja szerint megsértik a gyermek másik szülőhöz való jogát. Ezt az állapotot szerintük nem lehet összehasonlítani azzal, amikor előre nem látott események – például elhalálozás –, vagy igazságtalanság – az anya elhagyása – történik meg, mivel itt tudatos lépésről van szó.

Az ilyen megtermékenyítés „megingatja a házaspár belső egységét”, s ezzel egy időben megingatja azt az egységet, mely a szülőket a gyermekekhez a gyermekeket pedig a szülőkhöz kötik.

Az egyház szerint hamis az az érv, mely szerint az ilyen ajándékozás a gyermektelen embereken segítene, mivel szerintük nem akármilyen sejtek, hanem ivarsejtek adományozása történik, melyből új emberi élet születik. Az adományozók névtelensége olyan eseteket okozhat, amikor valaki nagyszámú gyermek szülőjévé válhatna anélkül, hogy a későbbiekben tudna a biológiai kapcsolatról.

„Annak a veszélye alakulna ki, hogy ezt követően az ilyen gyerekek közt házassági kapcsolat jöhetne létre a hozzátartozók közt.” – figyelmeztet az egyház. Szerintük ilyen esetek már megtörténtek.

- sita/para -