A sztrájkvezér Marian Kollár lett az orvosi kamara új elnöke

2012. június 3. - 10:58 | Belföld

Marian Kollárt, az Orvosi Szakszervezetek Szövetségének orvossztrájkot "levezénylő" korábbi vezetőjét választották a Szlovák Orvosi Kamara elnökévé.

Mégpedig némely delegált kisebb meglepetésére már az első fordulóban, 76-ból 51-en szavaztak rá - közölte a Sme.sk.

Az új igazgató elmondta, vezetésével nemcsak azt szeretné, hogy ha beszélnének a szlovák egészségügy problémáiról, hanem hogy cselekedjenek is.

Kollár ellenfelei a besztercebányai kamara által javasolt alelnök Mária Kuniaková, illetve a nyitrai kamara által indított Peter Olajoš. Ők mindketten 12-12 szavazatot kaptak.

Az eddigi elnök, Milan Dragula két elnöki ciklusa után már nem indult. Ő gratulált utódjának, és azt kívánta, hogy a kamara elérje azt az állapotot, amelyre szükség van.

Kollár a legközelebbi feladataként azt tűzte ki, hogy a kórházban dolgozó orvosok bérének finanszírozása mellett több pénzt kapjanak a sürgősségi osztályok is.

Az orvosi kamara delegáltjai elfogadtak egy határozatot, amelyek a parlamentet és a kormányt kérik arra, hogy iktassa törvénybe a nővérek minimálbérének meghatározását a munkájuk szakmaisága és igényessége alapján. Emellett közölte, követelik, hogy mindezt financiálisan is biztosítsák.

SME/para