Külföldön szerzett titulussal is szerezhetnének itthon kisdoktorit

2012. június 4. - 12:56 | Belföld

Eva Horváthová (Egyszerű Emberek) törvénybe szeretné iktatni, hogy Szlovákiában azok is juthassanak kisdoktori címhez, akik külföldön szerezték meg egyéb titulusukat.

Horváthová be is nyújtotta a parlamentbe javaslatát. Indoklásában közli, hogy a jelenlegi törvénykezés nem engedi a külföldön mesterfokozatot szerzett személyeknek itthon a kisdoktori cím megszerzését az olyan szakirányokon, amelyeken itthon az ún. Mgr. titulust szerzik meg, mivel külföldön nem konkrétan ilyen titulust szereznek.

Horváthová emiatt szeretné elérni, hogy a hasonló szakirányok végzőseinek titulusait elismerjék Szlovákiában is.

Libor Vozár, a Szlovák Rektori Konferencia elnöke közölte, hogy a külföldi titulusok minél nagyobb arányú elismerését a bolognai folyamat is magába foglalja. Emlékeztetett, hogy Csehországgal például létezik egy bilaterális szerződés, amely alapján a két ország elfogadja egymás hasonló végzettségének titulusait.

Vozár ugyanakkor rendszertelen lépésnek tartja, hogy ha teljes mértékben elfogadnák minden ország titulusait. Példaként Magyarországot hozta fel, ahol szerinte még a magyar iskolák is problémákkal küzdenek egymás titulusainak elismerésében, mivel csak az egyetemi szintű végzettségeket ismerik el egymás közt, és Magyarország kapcsán nem létezik egy kétoldalú szerződés sem ez ügyben.

SITA/para