Nyugtalanítja a civileket, hogy Ficoék szétvagdossák az emberi jogok és a kisebbségek ügyeinek kezelését

2012. június 4. - 11:43 | Belföld

Nehézkesen indul az a bizonyos "új kezdet", amit Robert Fico hirdetett meg a harmadik szektorral való együttműködésben - írja a Sme.sk.

A civil szervezeteket ugyanis nyugtalanítja a hatásköri törvény módosító indítványa, amit múlt csütörtökön fogadott el a kormány. Többek között az okoz problémát számukra, hogy az emberi jogok, a nemzeti kisebbségek, a roma közösség, a faji egyenlőség témaköreivel ezentúl más-más minisztérium foglalkozik majd, míg azt ezidáig a kisebbségügyi és emberjogi miniszterelnök-helyettes koordinálta.

A kormány ezzel elvetette 68 szervezet kérését, amelyek rámutattak a rendszertelenségre.

Laco Oravec, az M. Šimečka Alapítvány képviselője közölte, hogy a kormány kimutatja ezáltal, hogy hogyan áll például az emberi jogokhoz, mivel egyetlen intézmény sem fog azzal komplex módon foglalkozni. Hozzátette, hogy ezzel mély sebet ejtenek az emberi jogok védelmében.

Šarlota Pufflerová, a Polgár, demokrácia, felelősség nevű szervezet képviselői annyit fűzött hozzá, hogy a minisztériumok, amelyek az egyes területeket átveszik, gyakorlatilag semmilyen módon nem foglalkoztak eddig velük.

A külügyminisztérium foglalkozik majd az emberi jogok területével. Az aktivisták szerint a célkitűzés ezáltal csak formálisan fog teljesülni, hogy betartsák a nemzetközi egyezményeket és kritizálják annak megsértését a világban. Miroslav Lajčák külügyminiszter ugyanakkor kiáll az ügy mellett. A tárca sajtóosztályának állásfoglalásában meg kell erősíteni ennek koordinációját itthon.

Oravec abszurdnak tartja, hogy a roma dotációk kezelésével a belügyminisztérium foglalkozik majd. Hozzátette, hogy e minisztérium soha nem tartozott azok közé, amelyek a legerősebben ügyködtek a roma közösség integrálásában. Az ezzel kapcsolatos javaslatot az észrevételezési fázisban bírálta Miroslav Pollák romaügyi kormánybiztos is. Megjegyezte, hogy a dotációk mindössze a rendkívüli katasztrófahelyzetekre korlátózódtak, ezzel pedig a kulturális és oktatásügyi támogatásokkal nem is foglalkoznak.

A többi kisebbség viszont önálló kormánybiztost kap, amelyről a Smer a Híd párttal tárgyal. Beatrice Hudáková kormányszóvivő elmondta, hogy széles hatásköröket kap a kormánybiztos, valamint saját költségvetéssel is rendelkezhet.

SME/para