Elmaradt Malina Hedvig pszichiátriai kivizsgálása

A vizsgálat során az elmeorvosi szakértőknek azt kellett volna vizsgálniuk, hogy milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején.

 A kivizsgálást a nyitrai járásbíróság rendelte el, s annak során Malina Hedvignek - az ellene eljárást folytató - ügyész által megfogalmazott 15 - főként a hat évvel ezelőtti eseményekre vonatkozó - kérdésre kellett volna válaszolnia.

"Ma nem hangzott el semmilyen kérdés, mivel előbb egy - a törvényszéki szakértő tevékenységével összefüggő - adminisztratív akadályt kellett elhárítani" - nyilatkozta Roman Kvasnica. Hozzátette: feltételezi, hogy az akadály hamarosan elhárul, és azt követően Žák-Malina Hedvig egy újabb idézést kap majd.

Ügyvédje szerint a Nyitrán közel hat éve megvert ügyfele kitartással viseli az újabb megpróbáltatásokat.

"Nem feltételezem, hogy egy szép napon arra ébredünk, hogy az eljárást folytató szerveknek csak az igazság kiderítése lesz a célja" - jegyezte meg a védő. Hozzátette: védencének azt javasolta, vegyen részt az összes törvényszékileg elrendelt vizsgálaton, ugyanakkor mivel az eljárást "hiteltelennek és igazságtalannak" tartják, szűkítse a minimálisra a vizsgálatot folytatókkal való kommunikációt. "Nem fog kommunikálni senkivel egészen addig, amíg a főügyészség végre meg nem mondja neki, mi is az, amiben állítólag hazudott" - szögezte le Roman Kvasnica.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kaliňák azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

Miután a rendőrség lezárta az ügyet - azt állítva, hogy az eset meg sem történt -, Malina Hedvig 2007 novemberében panasszal fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz. A strasbourgi bíróság döntése alapján 2011 őszén Iveta Radičová kabinetje a peren kívüli megbékélést választotta és jóvá is hagyta az erről szóló megállapodást, amit Malina Hedvig is elfogadott.

Ennek a megegyezésnek az alapján 2012 februárjában a szlovák kormány közleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügyében. A közleményben elismerték: az ügyben bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy érvényesültek-e a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

A sértett panasza alapján indult eljárás ezzel lezárult, ugyanakkor a szlovák főügyészségen még folyik a 2007 májusában hamis tanúzás ügyében indított eljárás, amelyben Malina Hedvig továbbra is gyanúsítottként szerepel. Ez utóbbi része lett volna a most elmaradt pszichiátriai vizsgálat.

 - mti/para -