A megvádolt SNS-es miniszter visszalőtt

2012. június 7. - 15:07 | Belföld

Igor Štefanov, az SNS volt régiófejlesztési minisztere panaszt tett az ellene történt vádemelés kapcsán.

Štefanov ellen a Korrupcióellenes Hivatal emelt vádat a faliújságtender kapcsán, közbeszerzésekkel történő üzérkedés ügyében. Panaszát a speciális ügyészség bírálja el.

"Nem tudom, vajon létezik-e ez ügyben büntetőjogi felelősség" - jegyezte meg még két évvel ezelőtt az SNS minisztere. A rendőrség azóta az elődje, Marián Janúšek (SNS), valamint három további köztisztviselő ellen emelt vádat. Amennyiben beigazolódik bűnösségük, héttől 12 évig terjedő börtönre számíthatnak, Janúšek esetében a kiszabható büntetés 20 évig terjed.

A rendőrség már tavaly is eljárást szeretett volna indítani Štefanov ellen, a Legfőbb Ügyészség azonban elutasította, hogy a parlamenttől kérvényezze a képviselő "kiadását", tehát mentelmi jogának felfüggesztését. Igor Štefanov ugyanakkor jelenleg már nem képviselő, így nem volt szükség a parlament beleegyezésére.

A rendőrség szerint az öt vádlott további, eddig ismeretlen személyekkel egyetemben egy előre kiválasztott pályázóra szabták a közbeszerzések feltételeit, amellyel a közbeszerzési törvény sértették, emellett pedig a pályázatot a minisztérium egy zárt folyosójának egy jelöletlen faliújságára függesztették ki (innen kapta az elnevezését az ügy). Ezzel az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény ellen cselekedtek. Ezt követően a pályázatot három társaságnak küldték el, amelyek közül kettő egy konzorcium keretén belül nyújtotta be jelentkezését. Ennélfogva tehát mindössze egyetlen ajánlat érkezett. Ezt, szintén a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek ellentmondva, sikeresnek ítélték, annak ellenére, hogy az nem teljesítette az ajánlattételi felhívás és a verseny feltételeit. A pályázatból éppen ezért ki kellett volna, hogy zárják.

A több mint 97 millió euró értékű szerződést a verseny kiértékelésének másnapján már alá is írták. A szerződés mindemellett tartalmazta, hogy a pályázati összeg nem tartalmazza a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésére fordított költségek egészét, amelyeket majd a valós értékek alapján külön térítik. Ezzel a rendőrség szerint a vádlottak megteremtették annak lehetőségét, hogy a versenyfeltételekben megszabott összeg feletti térítésre tartsanak igényt, miközben annak magassága gyakorlatilag befolyásolhatatlan.

2007 és 2009 között az állam 12,7 millió eurót fizetett ki az állami költségvetésből, a szerződés további teljesítését a 2009. április 23-án meghozott kormányhatározat akadályozta meg, amellyel a kormány utasításba adta a miniszternek, hogy a szerződést szüntesse meg. 2009. május 19-én írták alá a konzorciummal a szerződés felmondásáról szóló megegyezést.

TASR/SITA/para