A Smeres Flašíková-Beňová készül a melegfelvonulásra: "Ez nem karnevál vagy Love Parade"

2012. június 7. - 11:42 | Belföld

Monika Flašíková-Beňová, a Smer europarlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a Szivárvány Pride felvonulás nem egy karnevál, vagy Love Parade.

Flašíková-Beňová hozzátette, hogy ez a felvonulás a gay-ek, a leszbikusok, a biszexuálisok és a transzszexuálisok (LGBT-közösség) jogaiért történik, amivel a szlovák törvénykezés nem foglalkozik.

"A szlovák Szivárvány Pride egy olyan rendezvény, amelyen keresztül az LGBT-közösség tagjai szeretnék kivívni bizonyos jogaikat, mégpedig arra, hogy regisztrált partnerségi viszonyban élhessenek, és ne diszkriminálhassák őket a munkahelyükön, sem a magánéletükben" - fogalmazott az EP-képviselő, aki már tavaly is elkísérte a felvonulókat, és most szombaton is ezt tervezi. Hozzátette, tavaly kellemes meglepetésként érte, hogy a rendezvényen számos heteroszexuális irányultságú személy is megjelent.

Flašíková-Beňová véleménye szerint az idei felvonulást befolyásolja az a tény is, hogy "a szlovák parlamentben ismét felbukkantak olyan képviselők, akiknek véleményét ez ügyben az EU legtöbb országában már az elítélendő kategóriába száműzik".

Közölte, hogy mindez azért is bántja, mert az EP-ben az EU-alapjogokkal foglalkozó igazgatóság legfőbb hírszerzője, és az EP-ben néhány héttel ezelőtt nagy többséggel fogadták el a homofóbia elleni küzdelemről szóló határozatot. Hozzátette, hogy Szlovákia csakugyan ratifikálta az EU Alapjogi Chartáját, amelyben pedig világosan megfogalmazzák a nem heteroszexuális egyének jogait is. "Hadd jegyezzem meg, hogy a szlovák társadalmat nem a tisztességes emberek osztják meg, hanem azok, akik nem ismerik el mások jogait" - fogalmazott.

SITA/para