Berényi szerint a kisebbségügyi kormánybiztos egy ketrecben tartott fogatlan oroszlán lesz

Az MKP szerint a kormánybiztos, amely hivatala alapszabályzatát jövő hét szerdán fogadhatja el a kormány, csak egy kirakatfigura lesz.

Berényi József pártelnök elmondta, hogy az MKP észrevételeket fogalmaz meg az alapszabály-javaslathoz, amelyet eljuttatnak Robert Ficonak, és a Kormányhivatalt vezető Igor Federičnek is. Ebben egyúttal kérik őket, hogy vegyék figyelembe annak a pártnak a javaslatait, amely "110 ezer magyar nemzetiségű polgár érdekeit képviseli Szlovákiában".

Berényi szavai szerint "a magyar közösség jövője érdekében a kisebbség érdekeinek lehető legkeményebb, a hatalom előtt fejet nem hajtó védelmére lesz szükség, nem pedig egy ketrecben tartott fogatlan oroszlánra, amelyet a világ előtt úgy lehet prezentálni, mint a status quót". Hozzátette, főleg úgy, hogy a status quo már eleve sérült a kisebbségügyi kormányalelnöki pozíció megszüntetésével.

Az MKP szerint az alapszabály-javaslatból hiányzik a közvetlen törvényalkotásra vonatkozó hatáskör. Figyelmeztetett, hogy a kisebbségi ügyekkel a Kormányhivatal foglalkzoik majd, és a kormánybiztos csak ennek tanácsadó szerve lesz. Úgy véli, ennek megfelelően csak közvetett módon ügyelhet majd a kisebbségeket érintő törvények betartására, és az esetleges pénzbírságokról nem ő, hanem a kormány dönt. Berényi szerint az "elszegényedett" kormánybiztos egyetlen jelentős funkciója, hogy ügyelhet a kisebbségi kultúrára szánt pénzcsomag elosztására.

SITA/para