A. Nagy László: A kormánybiztosi funkció tanácsadó, nem végrehajtó szerv

2012. június 8. - 17:17 | Belföld

A. Nagy László (Híd), a kisebbségügyi kormánybiztosi pozíció lehetséges jelöltje szerint a funkció hatáskörei összhangban vannak az abból adódó lehetőségekkel.

A. Nagy közlése szerint a statútum alapján a kormánybiztosi pozíció a kormány tanácsadó, nem pedig végrehajtó szervét takarja, amit a hatásköri törvény szabályoz. Elmondta, hogy ez utóbbi alapján a kisebbségügyi kormányalelnök hatáskörei több minisztérium közt osztódnak szét, míg a kormánybiztosi funkcióra a kisebbségi kultúra, illetve a jogi fellépés területe esik.

Az alapszabályból egyelőre még hiányzik a kisebbségi nyelvhasználati törvény végrehajtásával kapcsolatos kompetencia. A. Nagy szerint ez azért van, mivel a hatásköri törvény még nem lépett hatályba, csak szeptember 1-jén. Emlékeztetett, hogy a törvényalkotói szemszögből még nem lehetett beiktatni az alapszabályba azt, ami még nem lépett hatályba, ugyanakkor ezt a jövőben pótolják. "Érvényben van egy dzsentlmeni megegyezés, hogy amint hatályba lép a törvény, ezen változtatunk" - fogalmazott.

A. Nagy figyelmeztetett arra is, hogy a kormányprogram tartalmazza, hogy a kisebbségek terén megőrzi a status quót, tehét a változatlan jogállást. Hozzátette, hogy ha ez a kormány nem vesz el az eddigi jogokból, akkor az megfelelőnek nevezhető. Ugyanakkor szerinte ez hosszú távon nem fenntartható, mivel a társadalom fejlődik, és fokozatosan újabb problémák jelennek meg.

SITA/para