Ravasz Ábel: A kormánybiztosi hivatal optimális működése előnyt jelenthet a kisebbség számára

2012. június 8. - 12:44 | Belföld

Ravasz Ábel politológus szerint, amennyiben a kisebbségügyi kormánybiztos hivatalát optimálisan állítják fel, az nem csak elégséges, de előnyös lehet a kisebbségek számára.

Ravasz szerint ma senki nem tudja, hogy a kormány milyen súllyal veszi majd figyelembe a kormánybiztos javaslatait. "Ha csak részben, akkor az problémákat jelenthet" - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy ebben az esetben csak szimbolikus a funkciója, mivel nincs olyan valós befolyása a folyamatokra, mint a korábbi kormányalelnöknek. Úgy véli, hogy két pozíció hatásköreiben lehetnek hasonlóságok, de eltérések is. Ravasz szerint a legnagyobb különbség, hogy az új hivatal a Kormányhivatal organizációs rendszerébe sorolódik be, mégpedig a hivatalvezető Igor Federič alá. Kifejtette, hogy korábban a kisebbségügyi kormányalelnök maga terjeszthette javaslatait a kormány elé, ezúttal viszont előfordulhat, hogy az észrevételeit nem veszik teljes mértékben figyelembe és egy teljesen más javaslat kerül oda.

A kormánybiztos legfontosabb kompetenciáiként Ravasz a kisebbségek jogai betartásának megfigyelését, valamint a kisebbségi kultúrára szánt dotációk feletti gesztori funkciót nevezte meg.

A kormány jövő hét szerdai ülésén hagyatja jóvá a kormánybiztos hivatalának alapszabályzatát, mégpedig az ellenzéki Híd párttal való együttműködés részeként. Ezt követően jelölhet a Híd konkrét személyt a pozícióra. A várakozások szerint A. Nagy László töltheti bea funkciót.

SITA/para