Eurómentőöv: A Híd és az SDKÚ szerint nem kellene elsietni a szavazást

2012. június 11. - 17:08 | Belföld

Ivan Švejna (Híd) úgy véli, a lehető legkésőbbi időpontban kellene szavaznia a parlamentnek a tartós eurómentőövről.

Švejna úgy véli, taktikai okokból meg kellene várni, hogyan alakul a cselekmény az eurózónában, illetve milyen álláspontot alakítanak ki a nagy országok. Hasonlóképp vélekedett Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), aki szerint nem kell sehova sietni, és már most döntést hozni.

Pavol Abrhan (KDH) közölte, hogy a frakciójuk megegyezett abban, hogy meg kéne várni, amíg Németország állást foglal. Közlése szerint most Pavol Paškán (Smer-SD) van a sor, aki eldöntheti, hogy a tartós mentőöv kialakításáról szóló szerződés tervezetét már a legközelebbi parlamenti ülésen, vagy később tárgyalják.

Paška, szóvivője, Pavol Chovanec azonban közölte, nem mérlegelik a szavazás eltolását a júniusi ülésszakon túlra.

Kaník figyelmeztetett, hogy a tartós mentőöv más elveken alapszik, mint az ideiglenes, és ez a kis országok szempontjából, mint amilyen Szlovákia is, előnytelenebb. A kérdésre, hogy elutasítja-e a tartós eurómentőöv létrehozását, nem válaszolt egyenesen. Annyit mondott, hogy el kell gondolkodni ezen annak kontextusában, hogy mi a legjobb Szlovákiának. Rámutatott arra is, hogy az SDKÚ álláspontja szerint minden individuális segélyről külön-külön döntene a parlament.

A tartós eurómentőöv létrehozásának támogatásához 76 képviselői szavazat szükséges, így az egész a Smertől függ. Nem állhat elő az a helyzet, mint a Radičová-kormány bukása előtt. A szavazásra június 19-én kerülhet sor, két nappal a görög választások után.

SITA/para