350 euróért jutott ružinovi lakáshoz az SDKÚ képviselője

2012. június 12. - 10:35 | Belföld

Pontosan 10 480 koronát (350 eurót) fizetett egy ružinovi lakásért Martin Fedor, az SDKÚ-DS alelnöke.

Ružinova Miroslava Štrosová, a városrész szóvivője a Sme napilap kérdésére megerősítette az árat. Amint arról már korábban is írtunk, a városrész 1999-ben jutatta egy 45 négyzetméteres lakáshoz Fedort, aki akkoriban Mikuláš Dzurinda miniszterelnöki irodájának vezetője volt. A városrész polgármestere pedig az idő tájt Pavol Kubovič volt, a Demokratikus Párt (DS) képviselője. A DS később az SDK koalícióból alakult SDKÚ-val egyesülve hozta létre az SDKÚ-DS pártot. Jelenleg mindegyikük e formáció képviselője.

Fedor ma állítja, hogy Kubovičnál semmit nem intézett, elmondása szerint normális módon nyújtott be kérvényt a lakásigénylésre, és sikerrel járt. Fedor két évvel később (2001) vásárolta meg a lakást az említett összegért, 2005-ben pedig megvált tőle, nagyságrendileg 50 ezer euróért.

Kubovič arra nem emlékszik, hogy ő írta-e alá a lakás kiutalását, vagy a lakásbizottság. Akkoriban azonban még létezett olyan lehetőség, hogy a polgármester tíz laksát minden lényegesebb indoklás nélkül kiutalhatott. Fedor saját elmondása szerint szintén nem emlékszik a lakás megszerzésének körülményeire.

Az SDKÚ-DS képviselői kiállnak kollégájuk mellett, és nem szeretnék, ha az ügy miatt lemondana pártalelnöki funkciójáról. Lucia Žitňanská korábbi igazságügy-miniszter szerint az eset nem hasonlítható Ján Figeľ lakásszerzési ügyéhez. Pedig elsőre eléggé hasonlónak tűnik. Figeľ, aki később a KDH elnöke lett, még 2001-ben olcsón jutott Pozsony-óvárosi lakáshoz. Abban az időben Andrej Ďurkovský volt a városrész polgármestere (későbbi főpolgármester), aki szintén KDH-s. Žitňanská azzal magyarázza, hogy Fedor esete más, hogy ő akkoriban nem politikus volt, hanem állami alkalmazott.

Pavol Frešo, az SDKÚ nemrégiben kinevezett elnöke nem kommentálta a történteket, nem nyilatkozott arról sem, hogy Fedornak távoznia kellene-e a párt elnökségéből.

SITA/para