A mobilszolgáltató ellen nyert pert a rokkantnyugdíjas!

2012. június 13. - 11:02 | Belföld

Olvasni csak nagyítóval tud, nem voltak ügyvédei, de pert nyert az egyik mobilszolgáltatóval szemben egy eperjesi (Prešov) rokkantnyugdíjas férfi.

A 49 éves Ján Bakoš elérte a lehetetlent - jogi végzettség nélkül, saját magát képviselve nyert pert egy mobilszolgáltató ellen. A szolgáltató nemcsak a letelefonált percek és az elmaradt számlák kifizetését követelte tőle, hanem a 333 eurós büntetést is, amelyet a megkötött szerződés is lehetővé tett volna.

"Nagyon nehéz helyzetbe kerültem, majdnem megvakultam. Elvesztettem a munkámat, és nem volt miből fizetnem a számlákat. Ezért fogtak perbe. A telefonomat is elvileg egy euóért kaptam, viszont azért is 130 eurót kértek" - nyilatkozta a SME napilapnak a per győztese. Maga sem hitte egyébként, hogy sikerülni fog. Olvasni csak nagyítóval tud, de áttanulmányozta a törvényeket és neki adott igazat a bíróság.

A letelefonált összeget természetesen meg kell fizetnie, de a büntetést nem. Továbbá a szolgáltató a bírósági döntés értelmében a jövőben nem szabhat ki hasonló büntetéseket - ha viszont ez megtörténik, akkor a bírósági perek során hivatkozhatnak Ján Bakoš esetére.

Nem maradhatna a szerződésben a büntetés

A szerződésbe foglalt büntetés elfogadhatatlan volt, a fogyasztók azonban az akár több tíz oldalas dokumentumokban gyakran nem veszik észre ezeket a szankciókat - főként amikor több éves szerződéseket kötnek - nyilatkozta Peter Straka, az eljáró bírói tanács elnöke.

Az ítélet jogerős, de a szolgáltatók továbbra is alkalmazzák a szerződésbe foglalt büntetést. "Ha a bíróság ítélete jogerős, akkor a szolgáltatók egyszerűen nem hagyhatják benne a büntetést a szerződésekben" - jelentette ki a bíró. Azonban ha valakit mégis perbe fognak hasonló ügyben, akkor hivatkozni lehet az eperjesi bíróság precedens értékű ítéletére.

Peter Straka felhívta a figyelmet arra, hogy például Németországban akár 250 ezer eurós büntetést is kiszabhatnak arra a vállalatra, amely a bírósági döntés ellenére továbbra is elfogadhatatlan szerződési feltételeket alakalmaz. Hozzátette: Szlovákiában sajnos erre nincs lehetőség, pedig vannak hasonló esetek...

Az Orange vállalat szóvivője, Richard Fides a SME-nek nyilatkozva elmondta: "Már tavaly változtattunk a szerződési feltételeinken, tehát ez a bírósági döntés már nincsen hatással a feltételeinkre és a szolgáltatásunkra".

(SME/parameter)