SDKÚ-DS: Ne hallgathasson le senkit kénye-kedve szerint a hatóság

2012. június 13. - 15:33 | Belföld

A rendőrségi és titkos szolgálati lehallgatások feltételeinek szigorítását szorgalmazza az SDKÚ-DS alelnöke, Martin Fedor.

„A Fico-féle kormánypárt ugyan leadott egy vonatkozó törvénymódosítási javaslatot, ami korántsem elegendő. Annál is kevésbé, mivel a benne foglaltak szerint egy évvel elhalasztanák a lehallgatások jelenlegi feltételeinek szigorítását, ami, különös tekintettel arra, hogy egyetlen kormánypárt gyakorolja Szlovákiában a hatalmat, nem tűrhet halasztást“ – jelentette ki kedden Fedor.

Az SDKÚ-DS alelnöke hangsúlyozta továbbá, bármilyen jellegű lehallgatás elsősorban az állampolgárok magánéletét befolyásolja, ezért olyan alternatívát kívánnak felkínálni a parlamenti pártoknak, amely komolyabb hatáskörökkel ruházná föl a parlament belbiztonsági bizottságot, egyszersmind a közvéleményt is a lehallgatásokat illető információáramlás tekintetében. Konkrétan például a lehallgatást végző hatóságnak többek között kötelezővé tennék, hogy az aktus utáni fél éven belül informálja a lehallgatott személyt.

Az SDKÚ-DS szerint továbbá a parlament belbiztonsági bizottsága mellett egy kormánypárti és ellenzéki szakemberekből álló testületnek kellene ellenőriznie a folyamatban levő lehallgatásokat.

sita/para