Szlovákia is ráfázik, ha kilépnek a görögök...

2012. június 16. - 09:27 | Belföld

Visszaesik a gazdaság, 15 százalék fölé emelkedik a munkanélküliség, és az átlagkereset is jelentősen csökken ha a görögök elhagyják az euróövezetet...

Ha Görögország, és esetleg más tagországok is kilépnének az euróövezetből, akkor a szlovák gazdaság akár 4 százalékkal is visszaeshetne. A munkanélküliség 15 százalékra nőne, az átlagkereset pedig legalább 3 százalékkal csökkenne.

Ha elmennek a görögök...

A pénzügyminisztérium azt elemezte, milyen problémái származnának Szlovákiának abból, ha még jobban elmélyülne az adósságválság az euróövezet problémás területein, és mi történne ha Görögörszág - vagy vele együtt akár más tagországok is - elhagyná az euróövezetet. Egy biztos: jelentősen csökkenne a gazdasági növekedés egyik legfontosabb gazdasági partnerünknél, Németországban. Az elemzés szerint az euróövezet GDP-je 2012 júliusától 2013 végéig legalább 3,5 százalékkal csökkenne. A dollárral szemben nagyot gyengülne az euró, egészen 1,1 dolláros árfolyamig, az olaj világpiaci ára pedig 95 dollár/hordóra csökkenne. Ebben a válsághelyzetben a szlovák export drasztikusan visszaesne, és recesszióba süllyedne a gazdaság.

"Ez egy depresszív, szomorú forgatókönyv, és reménykedem benne, hogy soha nem fog megtörténni" - nyilatkozta a SME-nek Peter Kažimír pénzügyminiszter.

Nem ezzel számolunk

A pénzügyi tárca idén 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít , ahogy a 2013-as évben is. A minisztérium egy hete publikálta azt az elemzést, ami konkrét számokat tartalmazott a legrosszabb forgatókönyv esetére. Ez alapján ha Görögország csődöt jelentene, az a szlovákiai adófizetők 723 millió eurójába kerülne 2013 végéig. Egyszerűen fogalmazva ez azt jelenti, hogy minden szlovák állampolgárnak 134 eurójába kerülne a válság elmélyülése...

Robert Fico miniszterelnök pénteken kijelentette: Szlovákia és az EU számára sokkal jobb lenne, ha Görögország az eurózónában maradna. Ha viszont nem tudják teljesíteni kötelezettségeiket és a feltételeket, akkor "el kell búcsúzni tőlük".

(sme/parameter)