Paška még nem döntött arról, hogy hagyja-e eltávolítani a szlovák közmédia igazgatónőjét

2012. június 18. - 14:25 | Belföld

Pavol Paška (Smer-SD) a Miloslava Zemková leváltására tett javaslat napirendre tűzéséről csak az ülésszak megkezdésének napján dönt.

Paška saját elmondása szerint megvárja, míg a parlament kulturális bizottsága ülése véget ér. Az pedig éppen június 19-én délelőtt zajlik, tehát az parlamenti ülés kezdete előtt.

A parlamenti médiabizottsága június 12-én hagyta jóvá Dušan Jarjabek (Smer-SD) indítványát a közmédia igazgatónőjének leváltásáról. A szavazásnál a bizottság hét Smer-es tagja igennel voksolt, míg az ellenzék delegáltjai kivonultak.

A leváltásra tett javaslatot Jarjabek azzal indokolja, hogy idén április 3-án Zemková egy felhívást tett közzé a médiakomplexum helyiségeinek bérbe adására, ám erről előzetesen nem tájékozatta írásban az RTVS tanácsát. Jarjabek szerint ezzel törvényt sértett.

Miroslav Kollár, a közmédia tanácsának elnöke ugyanakkor ezzel nem ért egyet. Elmondta, hogy a vezetéssel kapcsolatban számos dologban eltér a nézetük, ám azt nem tartja korrektnek, hogy a mediális bizottság ülésén hagyták, hogy Zemková prezentálja az RTVS éves jelentését, majd mikor távozott, akkor határoztak a leváltására tett javaslatról. Hozzátette, hogy egyelőre nem látja a leváltásra tett javaslat jogi indoklását.

SITA/para