SzMK-Híd-MKP: Perspektívát kívánnak alkotni a szlovákiai magyaroknak

2012. június 18. - 12:58 | Belföld

Hétfőn találkoztak egymással a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Híd párt és az MKP képviselői.

Mai tanácskozásuk célja az volt, hogy perspektívát teremtsenek a szlovákiai magyar kisebbség problémáinak megoldására. Szeptemberig a két politikai párt valamint a 75 civil szervezetet képviselő SzMK egy közös dokumentumot kíván elfogadni, amely a szlovákiai magyarok hosszú távú problémáira irányítja a figyelmet.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy nem a pártok programjának szinkronizálásáról van szó, hanem elsősorban olyan formulákat kívánnak megalkotni, amellyel a pártok és a kerekasztal is azonosulni tud. Részletekbe azonban a hétfői tanácskozáson nem bocsátkoztak.

Tokár Géza, az SzMK szóvivője is pozitívan értékelte a mai találkozót. Bugár Béla kiemelte, hogy a most kézhez kapott anyag az elmúlt húsz évben kialakult problémákat taglalja. Megegyeztek további találkozókban, amelyeket már szakmai síkra terelnek.

Berényi József (MKP) elsősorban a szlovákiai magyarok fogyásának problémájára mutatott rá. "Minden nap 17 magyarral kevesebb van, nagyon súlyos a helyzet" - vélekedett. Szükségesnek tartja, hogy az általuk elfogadásra kerülő dokumentumot a tanácskozáson résztvevő felek szervei is jóváhagyják.

Bugár végeredményben megjegyezte, hogy itt az idő cselekedni. Hozzátette, hogy bizonyára lesznek témák, amelyekben eltérő nézeteket képviselnek, de a dokumentum arra szolgálhat, hogy az alapvető dolgokban megegyezzenek.

"Szlovákiai magyar kisebbségi minimum – nemzeti alapértékeink"

"A „szlovákiai magyar kisebbségi minimum” fogalma közösségünk megmaradásához szükséges minimális feltételeket jelenti. Tehát a megmaradás minimumát, s nem a maximumát. Ez az a szint, ami alá nem mehet senki, aki valóban szívén viseli a szlovákiai magyarok jövőjét és a szlovák–magyar viszony kedvező alakulását. Ezek azok az alapértékek, amelyek teljes vagy akár részleges feladása egyben a magyarok jövőjének feladását is jelenti Szlovákiában" - áll a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának állásfoglalásában. "Érdemes hangsúlyozni, hogy ez egy olyan tervezet, melyhez a Hídnak és az MKP-nak is több hozzáfűznivalója volt, ami a szóhasználatot, a fogalmakat, illetve az egyes pontokat illeti. Tehát a jövőben biztosan jelentősen meg fog változni, kibővül, illetve átfogalmazódik" - közölte a Paraméterrel Tokár Géza, az SzMK szóvivője.

Az SzMK elképzeléseit az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

(SITA/para)