Narancs-szín riasztás az ország déli részein

2012. június 20. - 09:46 | Belföld

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet másodfokú riasztást adott ki Szlovákia jelentős részére vonatkozóan.

A déli országrészekben 33-36 °C/os kánikulára kell számítanunk. Szlovákia fennmaradó részein is elsőfokú a riasztás mértéke.

A riasztás ma 10:00 és 19:00 közt van érvényben.

„Ez a léghőmérséklet az évnek ebben az időszakában és ebben a régióban ritka, ennek következtében megnő a valószínűsége az emberi szervezet károsodásának.” – áll a meteorológiai intézet figyelmeztetésében.

Magyarországon az országos tiszti főorvos elrendelte a hőségriadót

Kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden.

Közleményükben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén gyengül a kánikula.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

- sita/mti/para -