Fico elárulta, mikor küldene dolgozni pihenés helyett

2012. június 21. - 08:24 | Belföld

Robert Fico szerdán elárulta, melyik két ünnepnapot nyilvánítanák munkanappá. Egyik a saját szülinapja.

A munkaszüneti napok közül törölné szeptember 15-ét, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepét. Ez egyúttal Fico szülinapja. A másik pedig az Alkotmány ünnepe, azaz szeptember 1. Így a diákok újra ezen a napon kezdhetnék a tanévet. Jelenleg összesen 15 munkaszüneti nap szerepel a naptárban.

A kormány egyelőre nem árulta el, miként kívánja megszüntetni a szeptember 15-i munkaszüneti napot. Az ugyanis a kormány jogászai is megállapították, hogy azok eltörlése nem történhet anélkül, hogy a Vatikáni Szerződést megnyissák.

Szlovákia 12 évvel ezelőtt abban kötelezte magát tíz vallási ünnep megtartására, köztük a Hétfájdalmú Szűzanya ünneplésére. A katolikus egyház pedig hallani sem akar bármelyik megszüntetéséről. "Teljes mértékben ellene vagyunk" - nyilatkozta Jozef Kováčik, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke.

Fico azt állítja, hogy megtalálta a módját, hogyan is oldják meg a helyzetet, tehát a munkaszüneti nap eltörlését a Vatikáni Szerződés megbontása nélkül. Azt azonban csak a Szolidaritási és Fejlesztési Tanács csütörtöki ülésén árulja el.

A munkáltatók szakszervezetei annyit közöltek, számukra mindegy, mely két napról lenne szó. A munkaszüneti napok eltörlését az adók és járulékok emelésének ellentételezéseként kérik. Kiszámolták, hogy a szlovák gazdaság mindegy egyes munkanappal 180 millió eurót "veszít".

SME/para