"A homoszexualitás nem diagnózis"

2012. június 21. - 15:39 | Belföld

Ján Richter (Smer-SD) Zuzana Zvolenská egészségügyi minisztert helyettesítve válaszolt Juraj Miškov (SaS) kérdésére.

Miškov arra volt kíváncsi, hogy vajon a közegészségügy teljes mértékben téríti-e "a homoszexualitás gyógykezelését", vagy csak részben, ez esetben pedig milyen arányban. Az SaS képviselője ezzel Štefan Kuffa (Egyszerű Emberek) képviselő korábbi kijelentéseire reflektált, aki szerint a homoszexualitás betegség, ennélfogva pedig a homoszexuálisokat nem szabadna felügyelet nélkül hagyni futkározni az utcán.

Ján Richter annyit válaszolt, hogy a homoszexualitás nem szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) betegségeket tartalmazó nyilvántartásában, és hogy a homoszexualitás nem diagnózis.

Miškov erre visszakérdezéssel reagált, hogy vajon a Smer mikor fogja támogatni a regisztrált partnerség intézményét, mivelhogy az a standard európai szociáldemokrata pártok célkitűzései közt van. Richter erre azt mondta, hogy a program szempontjából nincs problémájuk a regisztrált partnerséggel, de a jelenleg aktuális helyzet miatt mást állítottak fel prioritásként. Válaszának utolsó mondatában szintén visszakérdezett, hogy vajon az elődje, Jozef Mihál (SaS) tett-e valamit ez ügyben?!

SITA/para