BOTRÁNY: Paška háta mögött ülésezik Szlovákiában az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága...

2012. június 26. - 17:20 | Belföld

Élesen elítélte kedden a szlovák törvényhozás elnöke, Pavol Paška, hogy szerdán (június 27-én) Komáromban tart kihelyezett ülést az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága.

„A magyar Országgyűlés, anélkül, hogy azt bármilyen diplomáciai vagy egyéb hivatalos módon jelezte volna a Szlovák Köztársaságnak, Nemzeti Összetartozás Bizottsága számára hivatalos ülést szervez a komáromi Selye Egyetemen. Abszolút precedens nélkülinek tartom, hogy egy ország parlamentje kihelyezett ülést szervezzen egyik hivatalos bizottsága számára egy más állam területén“ – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Paška.

A szlovák házelnök kilátásba helyezte, hogy kollégájától, a Kövér László házelnöktől levélben kér felvilágosítást a vonatkozó ügyben, egyszersmind annak megerősítését kéri, hogy a két ország kapcsolatai a kölcsönös tisztelet jegyében működnek majd.

Paška fenntartásait tolmácsolta ma Magyarország pozsonyi nagykövetének, Balogh Csabának is. Aláhúzta, nem tartja természetesnek az efféle hozzáállást, és kilátásba helyezte, hogy határozottan elutasítja azt.

A házelnök ismertette a sajtóval az általa kifogásol ülés egyes programpontjait is. Elmondta, Magyarország pozsonyi nagykövetével együtt többek között Berényi József, az MKP elnöke tart előadást „A felvidéki magyarság a választások után“ címmel, Öllős László, a Fórum Intézet elnöke pedig "A szlovákiai magyar társadalom és a politikai pártok" címmel tart majd beszámolót.

Az ülésen Tokár Gézát, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szóvivőjét is meghallgatják, aki Magyarország és a szlovákiai magyar civil szféra kapcsolatáról értekezik majd.

Pavol Paška végül hangsúlyozta, magyarországi kollégáit bármikor szívesen fogadja, ám a kapcsolattartásnak a diplomáciai protokoll szabályaihoz kell igazodnia.

sita/para