Simon Zsolt beszólt a druszájának

2012. június 28. - 23:21 | Belföld

Simon Zsolt, a Híd párt alelnöke szerint Németh Zsoltnak meg kellene fontolnia, hogy vajon a magyar fél megtesz-e mindent a magyar-szlovák kapcsolatok kiegyensúlyozottsága érdekében.

Az alelnök mindezt a magyar külügyi államtitkár InfoRádió Aréna című műsorában elhangzott kijelentéseire reagálva mondta a TASR szlovák hírügynökségnek csütörtökön.

Az államtitkár az InfoRádióban szerdán arról beszélt, hogy Magyarországnak a szomszédos államokkal kialakított kapcsolatait az elmúlt években Szlovákia kivételével a kiegyensúlyozottság jellemezte.

Simon Zsolt - a nemzeti összetartozás bizottságának szerdai komáromi ülésére utalva - hozzátette: Németh Zsoltnak leginkább akkor kellene a szlovák-magyar kapcsolatok kiegyensúlyozottságán elgondolkodnia, amikor "Magyarország helytelen, előre nem egyeztetett lépésekkel beavatkozik a Szlovákia területén élő magyar kisebbség életébe".

Megjegyezte: Budapesttől azt várná, hogy az ilyen "beavatkozásokhoz" hasonló vehemenciával igyekezzen majd megoldani azoknak a szlovákiai magyaroknak az egészség- és nyugdíjbiztosítását is, akik a magyar állampolgárság felvételét követően elveszítették szlovák állampolgárságukat.

Az elmúlt napokban a Híd párt vezetői több alkalommal is bírálták a nemzeti összetartozás bizottságának komáromi ülését. A párt a találkozót "diplomáciai félrelépésnek", illetve egy olyan "újabb megosztó lépésnek" nevezte, amely nem szolgálja a szlovákiai magyarok érdekeit.

mti/para