Szorosabb együttműködésben állapodtak meg az ellenzéki pártok - Berényiék is csatlakoznának

2012. július 4. - 14:46 | Belföld

Konkrét eredményeket ígérő, az eddiginél szorosabb együttműködésről kötött megállapodást szerdán Pozsonyban a parlamenti ellenzék három pártja.

A szorosabb együttműködésben - amely elsősorban európai ügyekre terjed ki, de belpolitikai kérdésekben is megnyilvánul - szerdán délelőtt, csaknem kétórás egyeztetést követően állapodott meg a Ján Figeľ vezette konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Bugár Béla vezette Híd és a Pavol Frešo vezetése alatt álló konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS).

"A három párt együttműködésének szorosabbra fűzését az indokolja, hogy ellensúlyozni tudjuk a jelenlegi kormánypárt azon intézkedéseit, amelyekkel nem értünk egyet" - nyilatkozott az MTI-nek a találkozót követően Solymos László, a Híd parlamenti frakciójának elnöke. Hozzátette: a három párt eddigi együttműködésének tapasztalatai, valamint az ideológiai közelség indokolta a kezdeményezést. Megjegyezte: az SDKÚ-DS és a KDH jelenleg is az Európai Néppárt tagjai, a Híd pedig már a közeljövőben kérvényezni fogja felvételét az Európai Néppártba. "Ősszel, a kongresszus után szeretnénk beadni a jelentkezést" - pontosította terveiket a Híd politikusa.

A három párt megegyezése Solymos szerint nem zárja ki az együttműködést a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártjával és az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) mozgalom képviselőivel. Hozzátette: remélik, hogy az európai ügyekben való közös fellépés mellett a mostani megállapodás hozzájárulhat új egyezségek létrehozásához a regionális politikában is.

Az MKP is jelentkezett

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) az MTI-nek eljutatott állásfoglalásában rámutat: üdvözli a KDH, SDKÚ-DS és a Híd alkotta népi platform megalakulását. Berényi József, az MKP elnöke természetesnek tartja pártja részvételét a népi platformban, mivel az ugyancsak az Európai Néppárt (EPP) tagja, és több mint egy évtizede ugyanazt az értékrendet képviseli, mint az EPP szlovákiai tagjai. Hozzáfűzte: reméli, a Híd nem akadályozza meg a platform kibővítését a magyar párt irányába. "Ha mégis, akkor 110 ezer választópolgár véleményét zárja ki a népi összefogásból" - hangsúlyozta Berényi.

(MTI)

Címkék: Most-Híd, KDH, SDKÚ