Minimálisan napi 3 liter vizet veszítünk a hőségben, amit mindenképpen pótolnunk kell!

2012. július 5. - 18:44 | Belföld

A 30 fok feletti kánikulában nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, ilyenkor kerülnünk kéne az alkohol-, a koffein-, és a gyümölcslevek nagy mennyiségben történő fogyasztását is.

Az emberi test átlagosan 3 liter vizet ad le naponta izzadtság, vizelet, széklet, és lélegzés formájában. Az "elveszített" folyadékot mindenképpen pótolnunk kell - tájékoztatta a SITA hírügynökséget Ivan Rovný országos tisztifőorvos.

A főorvos elmondása szerint naponta minimálisan 3 liter folyadékot ajánlott elfogyasztani, az extrém hőség és a fokozott izzadás során ezt a mennyiséget azonban emelni kell. Fokozottan érvényes ez például azokra a betegekre, akik szív- vagy gyomorbántalmakkal küszködnek, számukra létfontosságú a megfelelő folyadékbevitel. A tisztifőorvos ajánlása alapján ezek a folyadékok elsősorban alkoholmentes italok legyenek, de a különböző élelmiszerek, mint például a zöldség vagy a gyümölcs is sok folyadékot tartalmazhatnak.

Túl hideget, túl gyorsan nem szabad

A szakemberek ajánlása szerint a folyadékot inkább többször kis mennyiségben javallott bevinni a szervezetbe, egyszerre nagy mennyiséget nem érdemes elfogyasztani - ahogyan a túlságosan lehűtött ital sem tesz jót szervezetünknek. A 30 fok feletti hőségekben a legmegfelelőbb szomjoltó italoknak a csapvíz, az ásványvíz, a gyenge teák, valamint a higított gyümölcslevek számítanak. A kávé vízhajtó hatású ital, így fogyasztása közben érdemes ügyelni arra, hogy mellé más folyadékot is megigyunk. A tisztifőorvos szerint az alkohol kerülése ilyenkor természetes, de a cukros és sűrű gyümölcslevek fogyasztása sem ajánlott.

Nyáron ajánlott az étkezésen is változtatnunk, a "könnyebb" ételek konzumálását javasolja a tisztifőorvos. Ez azt jelenti, hogy kapjon nagyobb hangsúlyt a zöldség és a gyümölcs, és kerüljük a magas kalóriatartalmú ételeket és a "kiadós" evéseket. A szalmonella elkerülése érdekében tojást, fagylaltot, és tejet csak megbízható helyeken vásároljunk - jelentette ki Ivan Rovný.

(sita/parameter)