Végzettségi minimumhoz kötné a jogosítványokat az SaS

2012. július 7. - 17:22 | Belföld

A közúti törvény módosításával akarja elérni az SaS, hogy a jogosítványhoz való jutást legalább az alapiskola elvégzéséhez kössék – írja a topky.sk hírportál.

A javaslat benyújtója Lucia Nicholsonová volt. A javaslat indoklásában a képviselő-asszony arról hír, hogy a jelenlegi állapot szerint a jogosítványhoz két feltételt kell teljesíteni. Egyrészt helyesen kell megírni azt a tesztet, mely a közlekedés szabályaiból, útkereszteződések működésének értelmezéséből és egyéb tudásanyagból állnak. A képviselőnő szerint ezeket a teszteket gyakran kilenc osztállyal sem rendelkező, írni-olvasni sem tudó személyek is teljesítik a szükséges szintet – a 27 kérdésből álló tesztet legalább 50 pontos eredménnyel zárják – a maximum 55 pont.

„Ilyen esetekben fokozott esély van a korrupcióra a jogosítvány-kérelmek körül az olvasni nem, vagy csak korlátozottan tudó személyek esetében.” – állítja Nicholsonová. Szerinte a jogosítványok ilyetén való feltételessé tétele motiváló tényező lenne, hogy valaki befejezze az alapiskolai tanulmányait.

Hasonló korlátozások már külföldön is vannak – tavaly éppen Magyarország vezette be ezt a feltételt.

- topky.sk/para -