KÜLÜGY: A magyar fél szeretné megoldani a Selye János Egyetem ügyét

2012. július 10. - 16:14 | Belföld

A  magyar fél szeretné megoldani a Selye János Egyetem körüli problémákat, melyet az Oktatásügyi Minisztérium „Selye János Főiskolává“ akar átminősíteni.

„Bízok benne, hogy sikerül megoldást találnunk a Selye János Egyetem körüli problémákra.“ – nyilatkozta a szlovák–magyar euroatlanti és európai integrációs vegyesbizottság mai ülése után Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár.

Szlovák kollégája, Peter Javorčík megígérte, hogy az esettel majd foglalkozik az oktatásügyi tárca megfelelő bizottsága. Németh Zsolt szerint is oktatásügyi kompetenciába tartozik a kérdés.

„Fel lesznek szólítva abban az értelemben véve, hogy az egyetem megőrizhesse eddigi státuszát.“ – nyilatkozta Németh.

A vegyesbizottság Német Zsolt szerint lefektette azon kérdések lajstromát, mely problémákat okoznak a szlovák–magyar kapcsolatokban. Mindkét fél szeretne szorosabban együttműködni a határ-menti kommunikáció terén, de a roma-kérdéskörben is.

Peter Javorčík szerint a magyar fél megosztja velük az uniós elnökség kapcsán szerzett tapasztalatait. Szlovákia 2016 második felében tölti majd be ezt a posztot.

„Ez az a terület, mely esetében meríthetünk a – merem állítani – sikeres magyar elnökségből.“ – nyilatkozta a szlovák államtitkár.

A hasonló vegyesbizottságokból tizenkettő van. Az uniós integrációs vegyesbizottság ma elsőként ült tárgyólasztalhoz.

„Ez a bizottság ült le tárgyalni elsőként, ami nem véletlen, mert éppen ez adja meg az alaphangot a többieknek. A vegyesbizottságok rendszerének már meg van a hagyománya és bebizonyította életképességét. Örülök, hogy a Robert Fico vezette új kormány is felhasználja ezt a lehetőséget.“ – nyilatkozta Németh Zsolt.

- sita/mti/para -