PÜSPÖK-LEVÁLTÁS: A püspökök szerint „csak a Szentegyház érdekében cselekedtek“

2012. július 10. - 13:59 | Belföld

A Szlovákiai Püspökkari Konferencia ma közleményben szólította fel a hívőket, hogy bizalommal fogadják el a Szentatya döntését, melyben leváltotta Róbert Bezák megyéspüspököt a Nagyszombati püspökség éléről.

A Konferencia a következőket írja:

„….ezekben a napokban annak vagyunk tanúi, hogy Isten szlovákiai népének egy része hamis és részleges információk alapján, melyeket egynémely tömegkommunikációs eszközök terjesztettek fogadta a hírt Mons. Róbert Bezák leváltásáról.“

Ezért a konferencia pontosítja eredeti, a leváltásról szóló közleményét, miszerint a Szentszék a lezajlott vizitáció kapcsán azért nem hozta nyilvánosságra a részleteket, hogy védje a vizsgálatban részt vettek személyiségi jogait. A bizalmas információk alapelvét mindenképpen tiszteletben kell tartani, ami azonban nem jelenti azt, hogy ezek az okok nem ismertek a vizsgálatban részt vevő személyek előtt.

A püspökkari konferencia sajtóosztálya hangsúlyozza, hogy a Nagyszombati Érsekségen végrehajtott vizsgálatot komolyan vették, korrektül és felelősségteljesen végezték, kizárólagos az Egyház érdekeinek figyelembe vételével.

Éppen ezért a Szlovákiai Püspökkari Konferencia a legmélyebb tisztelettel és gyermeki szófogadással fogadja a Szentatya döntését.” – indokolja döntését a konferencia.

- sita/para -