MVK: Radičová Ficot is megverné az elnökválasztáson

2012. július 11. - 09:11 | Belföld

Amennyiben Iveta Radičová indulna a 2014-es elnökválasztáson, annak első fordulóját meg is nyerné.

Ez derül ki az MVK reprezentatív felméréséből, amelyet a Hospodárske noviny számára készített június 20. és 27. között, 1 124 megkérdezett válaszai alapján készített.

Radičová a szavazatok 33,3%-át szerezné meg, Robert Ficora 30,1% voksolna. Érdekes, hogy viszonylag sok szavazatot kapna Ján Čarnogurský, a KDH egyik alapítója is, akit a választók 14,9%-a karikázná. Őt Pavol Hrušovský követné 8,6%-kal, Mikuláš Huba 5,8%-kal, František Šebej 4,7%-kal, valamint Peter Osuský 2,6%-kal.

Radičová azonban már korábban elutasította, hogy visszatérne a politikába. "Önök is olyan társaságot választanak, amelyben tudnak működni, létezni, hagyják, hogy én is ezt tegyem" - mondta korábban a HN által készített interjúban.

A politikai pártok egyelőre nem hozták nyilvánosságra a jelöltjeiket. A TA3 információi szerint az SDKÚ és a Híd mérlegeli Hrušovský támogatását.

Fico eredményét ugyanakkor befolyásolja az a tény is, hogy a választói azt szeretnék, hogyha kormányfő maradna. Egy ilyen kérdésre ugyanis 52,5%-uk válaszolt ekképp.

SME/para