Simon szerint a Fico-kormány intézkedései az élelmiszerárak emelkedéséhez vezetnek

2012. július 11. - 11:42 | Belföld

Simon Zsolt mai sajtótájékoztatóján sajnálatosnak nevezte a Fico-kormány azon intézkedéseit, melyek az élelmiszerárak növekedéséhez vezetnek.

Simon emlékeztetett, hogy az első Fico-kormány rendelkezései miatt a legjövedelmezőbb növénnyé a napkollektor vált. „Ugyanez vonatkozik a biogázüzemekre is, ahol nem az istállótrágyát hasznosítják fel energiává, hanem a silókukoricát és így következő mezőgazdasági területeket dobnak ki az élelmiszeripari termeléséből,” – mondta a Híd alelnöke. Mára már kb. 20 ezer hektár terület nem élelmiszeripari és mezőgazdasági termelésre szolgál, hanem energiaiparra. A biogázüzemeknél még súlyosabb a probléma, mivel az állam egyszer megtámogatja a kukoricát és egyszer az áramot, amit előállítanak belőle.

Simon kiemelte a jelenlegi Fico-kormány két rendelkezését, melyek negatív hatással lesznek a mezőgazdasági élelmiszerek árára. „A Szlovák Földalap bérleti díjainak megemelése az élelmiszerárak emeléséhez fog vezetni. És ha az állam kétszer akarja megadóztatni az istállókat, egyszer az önkormányzat, egyszer pedig az állam részéről, akkor az a hús, az az állat, amit ott felnevelnek, egyszer annyiba fog kerülni. Nem értem, hogy egy szociáldemokrata kormány miért törekszik az élelmiszerárak emelésére. Mi ezzel nem tudunk egyetérteni,” – fejezte be Simon Zsolt.

-para