A. Nagy László: 50 százalék az esély a Selye János Egyetem leminősítésének meggátolására

2012. július 13. - 18:58 | Belföld

A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos a kisebbségi kulturális támogatások problémáiról és a komáromi egyetem leminősítése ügyében is tárgyalt, valamint találkozott a magyar kormány képviselőjével.

Kérdésünkre elmondta, hogy Németh Zsolt magyar külügyi államtitkárral a szlovák-magyar külügyi vegyes bizottság keddi ülés előtt tanácskozott. "Én vagyok az egyetlen szlovákiai magyar kormányzati képviselő, akivel a magyar kormány egy képviselője találkozott az elmúlt időszakban. Ígéretesnek tartom a viszony alakulását, úgy látom, a magyar külügyminisztérium részéről érezhető egyfajta váltás a határon túli magyar képviselettel való kapcsolattartás terén" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy barátságos hangnemben beszéltek magyar-magyar és a szlovák magyar viszonyt érintő kérdésekről is, úgy mint az állampolgársági törvény, a Selye János Egyetem, az Ipoly-hidak és a Komáromban megépítendő új Duna-híd.

A. Nagy László megemlítette, hogy a héten beszélt Balogh Csabával, Magyarország pozsonyi nagykövetével is, aki esetében szintén ő az első hivatalban lévő szlovákiai magyar képviselő, akivel találkozott. "Megbeszéltük, hogy milyen legyen a formális szakmai-politikai kapcsolat a nagykövetség és a kisebbségügyi hivatal között" - fogalmazott.

Tárgyalt a szlovák Kormányhivatal vezetőjével, Igor Federičcsel is, mégpedig a kisebbségi kulturális támogatásokat érintő javaslatok jóváhagyásának problémáiról. "Sürgettem, hogy minél előbb történjenek meg a kormány részéről a megfelelő jogtechnikai lépések, hogy a magyar és a többi kisebbség számára elkészített javaslatok aláírhatóak legyenek" - mondta. Jelenleg ugyanis nem tisztázottak a jogkörök a belső irányelvek változása miatt, tehát gyakorlatilag nincs, aki jóváhagyja az ajánlásokat.

A. Nagy László kifejtette, hogy komolyabb politikai ellenállásba ez idáig nem ütközött, a kulturális támogatások kifizetésének inkább bürokratikus akadályai vannak. "Komoly probléma, hogy áll a dotációk jóváhagyása, és ez akár belpolitikai problémává is válhat. A nemzetiségi kiadók, lapok, kulturális rendezvények, a tudományos intézmények ki vannak éheztetve erre a támogatásra. Ami Magyarországról érkezik, az az otthoni támogatási rendszerrel szemben csak egy sovány vigasz" - szögezte le.

A pénteki nap folyamán Dušan Čaplovičcsal több témáról egyeztetett. "Arra kértem, hogy a legközelebbi alkalommal közölje, hogy az oktatásügyi minisztériumnak milyen az elképzelése a nemzetiségi oktatásügyi intézményrendszer irányításának kialakításáról" - fogalmazott, kiegészítve azzal, hogy konkrétan a minisztériumon belüli nemzetiségi oktatásügyi főosztály létrehozása érdekelte.

Beszéltek továbbá a Selye János Egyetem leminősítésének tervéről. Mint azt Čaplovič a mai sajtótájékoztatón is közölte, ebben a kérdésben változatlan a tervezet. A. Nagy elmondta, hogy várhatóan a kormány napokon belül jóváhagyja, a parlamentben viszont még lát esélyt arra, hogy a javaslat módosuljon, mégpedig képviselői módosító indítvány keretén belül. "Jómagam az egyetem vezetőivel is egyeztetek a javaslatról, amelyet a parlament elé terjesztve meggátolhatnánk az intézmény leminősítését" - közölte. Erre 50% esélyt lát, úgy véli, mindenképpen attól függ, hogy a jelenlegi politikai többség részéről lesz-e akarat, hogy "felülemelkedjenek a politikai előítéleteken, és tegyenek egy nagyvonalú kivételt".

"Fontos tudni, hogy a leminősítésnek átmeneti időszakra pénzügyi szempontból nem jár negatív hatással. Lélektani szempontból volna káros" - hangsúlyozta.

Mindazonáltal elmondta, hogy az oktatásügyi minisztérium egy pályázatot kíván kiírni az ősz folyamán, mégpedig a szlovákiai nemzetiségi iskolákban folyó szlovák nyelvoktatás fejlesztésére. Közlése szerint egymillió eurós összegű pályázatról van szó, amelyet a két magyarul is oktató egyetem, a komáromi és a nyitrai pályázhatna meg.

-para-