PÜSPÖKLEVÁLTÁS: Nyilvánosságra került Bezák püspök leváltásának vizsgálati anyaga

2012. július 15. - 17:39 | Belföld

A TA3 hírtelevízió nyilvánosságra hozta annak a vizsgálatnak az anyagát, mely alapján leváltották Róbert Bezák nagyszombati érseket. A leváltás kapcsán az egyházmegye több esperese - köztük a dunaszerdahelyi Herdics György is - lemondott.

A vizsgálati anyag kérdéseiből az derül ki, hogy a Vatikán képviselői a pápa és a reverenda iránti tiszteletlen viselkedéssel, homoszexuális és más „kétes hírű” emberek támogatásával vádolták Róbert Bezák érseket.

A dokumentumok tanúsága szerint az érsek a neki feltett kérdések mindegyikét megválaszolta. Felsorolta, hogy XVI. Benedek pápát mely neveken említette – pápa, XVI. Benedek pápa, Szentatya, őszentsége XVI. Benedek pápa. Választ adott az öltözködését és a reverenda meggyalázását felvető kérdésre is – ebben elmondta, hogy általában papi civil öltözékben jelenik meg a püspökkereszttel és a gyűrűvel kiegészítve azt. Kiemelt alkalmakkor a teljes püspöki öltözéket viseli, melyet Rómában varratott. Válasza szerint nem tette nevetség tárgyává a reverendát, mi több, tökéletesen tisztában van a papok megjelenésének súlyával. Civil öltözékben csak otthon jelent meg.

A 6-os számú kérdés azt firtatja, hogy az érsek olyan személyekkel vette magát körül, akik „homoszexuálisok, illetve gyermekük van”. Bezák válaszában elmondja, hogy kilenc közvetlen munkatársa van Orosch János vikáriust is beleszámítva, akik már a korábbi érsek, Ján Sokol idejében is az egyházmegyében szolgáltak. A püspöki hivatalban nem talált arra vonatkozó dokumentumot, elődje pedig nem tájékoztatta arról, hogy bárki közülük „kétes hírnevű” lenne. Róbert Bezák szerint az ártatlanság vélelme mindenkinek jár – álljon tehát elő az, aki bárkit is vádol, hiszen nem lehet vád vádló nélkül.

A Szlovákiai Püspökkari Konferencia kompetencia híján nem kívánta kommentálni a nyilvánosságra került dokumentumokat. Azok valódiságával kapcsolatban nem nyilatkozott. Imrich Gazda egyházügyi szakértő szerint a dokumentumok valódiaknak látszanak – azokat valószínűleg Marco Ouelleto kardinális – akinek meghatározó szerepe van a püspökök kinevezése és leváltása körül – küldte május 3-án Róbert Bezáknak, aki május 15-én válaszolt. A kardinális szándéka vélhetően az volt, hogy szembesítse Bezákot a januári apostoli vizitáció által megfogalmazott vádakkal.

A szakértő megállapítja, hogy miután több mint 3 ezer egyházmegye van szerte a világban és több mint 5 ezer püspök, ezért ügyeiket egy speciális minisztérium, a Püspöki Kongregáció kezeli. Ez a szerv készíti elő a kinevezéseket és a leváltásokat is.

- ta3.sk/sme.sk/sita/para -