Két év alatt csak 25-en vették fel a magyar állampolgárságot Szlovákiából

2012. július 16. - 13:39 | Belföld

Két évvel ezelőtt lépett hatályba az első Fico-kormány állampolgársági törvénye, amely alapján az idegen ország állampolgárságához folyamodó személy elveszíti szlovák állampolgárságát.

A legtöbben, akik e törvény értelmében elveszítették a szlovák állampolgárságukat, a cseh állampolgárságot vették fel. Ők összesen 149-en voltak.

Alena Koišová, a belügyminisztérium munkatársa közölte, hogy 37-en a német, 34-en az osztrák állampolgárság felvétele okán "mondtak le" szlovák papírjaikról. 25 azok száma, akik Magyarország állampolgáraivá váltak, 17-en a brit, 10-en pedig USA-beli állampolgárok lettek.

Összesen 296-an vesztették el szlovák állampolgárságukat az elmúlt két évben, 134 férfi, 162 nő. Koišová közölte, hogy ugyanezen időszak alatt a szlovák állampolgárságot 631-en vették fel.

A belügyminisztérium az év második felében kívánja a parlament elé terjeszteni az állampolgársági törvény módosítását, amely az előzőhöz képest annyival enyhébb, hogy azon személyek nem veszítenék el szlovák állampolgárságukat, akik az adott országban, amelynek állampolgárságáért folyamodnak, egy adott ideig éltek.

SME/para