Szlovák–magyar szakszótárt jelentettek meg a kormányhivatal oldalán

2012. július 17. - 16:26 | Belföld

Szlovák–magyar hivatali szakszótár elkészültét jelentette be A. Nagy László kisebbségi kormánybiztos. A szótár hozzáférhető a kormányhivatal honlapján is.

Hasonló szótár először készült el Szlovákia történetében. A magyar mellett a szlovák–ukrán változat is megjelent már, csütörtökön pedig hozzáférhetővé válik a szlovák-roma változat is. A szótár elérhető itt.

A szótár szóállománya a közélet, a közigazgatás és az államigazgatás területére terjed ki. Segít abban, hogy akár a hivatalnok, de az ügyfél is pontosan és a kisebbség nyelvén tudja megnevezni a keresett fogalmat.

A szótárt A. Nagy László jelenlétében mutatták ma be annak alkotói. A magyar változat 5295 kifejezést, 142 megnevezést és jogi előírást, a rutén 4996 kifejezést, 443 rövidítést és 142 jogi előírást tartalmaz.

A. Nagy elmondta, hogy a szótárakat tovább bővítik. A kormánybiztos szerint a szótárak megjelenésének a szlovák alkotmány és a szlovák Köztársaság által elfogadott nemzetközi dokumentumok adják meg a jogi hátteret. A megjelenés oka a kisebbségi nyelvhasználati törvény. A. Nagy megjelölte azokat a területeket is, melyeknél kötelező a dokumentumok megjelentetése a kisebbségek nyelvén is. Ilyenek például a közigazgatási szervek határozatai, a születési-anyakönyvi kivonat, a házasságlevél, a halotti bizonyítvány, azon települések és az ott lévő középületek megnevezései, melyek eleget tesznek a kisebbségi nyelvhasználati törvényben meghatározott standardoknak.

- sita/para -