Pozsonyi repülőtér: Titkos biztonsági intézkedéseket hoztak a bulgáriai terrortámadás miatt

2012. július 19. - 19:27 | Belföld

Egy eddig azonosítatlan öngyilkos merénylő szerdán egy izraeli turistákat szállító buszt robbantott fel Bulgáriában, nyolcan meghaltak. A pozsonyi reptér őrzését is fokozták.

A szerdai burgaszi terrortámadás következtében a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repülőtéren különböző biztonsági intézkedéseket hajtott és hajt végre a szlovák rendőrség. "A helyzetre való tekintettel az intézkedésekről további részleteket nem árulhatunk el, de a rendőrség mindent megtesz azért, hogy utasokat ezek csak a törvény által elrendelt módon érintsék" - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Petra Hrášková rendőrségi szóvivő.

A reptér őrzésének fokozását nem a repülőtér kérvényezte, hanem a rendőrség rendelte el - közölte Dana Madunická, a reptér szóvivője. Fokozottan ellenőrzik a komplexum biztonsági zónáit, de az ellenőrzések ugyanúgy érintik a várakozó hozzátartozókat, az utazókat, és a gépek legénységeit is. A biztonsági intézkedések kiterjednek az utazók csomagaira, és a repülőgépek további szállítmányaira is - jelentette ki a szóvivő.

Megerősítették a repülőterek őrzését Csehországban is

Megerősítették csütörtökön a nemzetközi repülőterek őrzését Csehországban az előző napi bulgáriai merénylet után. Különösen szigorúan ellenőrzik az Izraelbe tartó járatokat.

"A cseh rendőrségnek nincsenek olyan információi, miszerint bármiféle terrortámadás fenyegetne az ország területén. A repülőterek biztonsági intézkedéseinek megerősítése a burgaszi merénylet következménye" - közölte Stepánka Zatloukalová, a cseh országos rendőr-főparancsnokság szóvivője.

Katerina Rendlová, az idegenrendészet szóvivője szerint megelőző intézkedésekről van szó, melyek keretében több tucattal megnövelték a rendőri jelenlétet a nemzetközi repülőtereken. "Elsősorban a várótermeket és a repülőterek környékét ellenőrzik. Kiemelt szigor vonatkozik az Izraelbe tartó járatokra" - pontosított Rendlová.

"A biztonsági szolgálatok fokozták az éberséget. Az ilyen helyzetekben, esetekben nagyobb odafigyelésre van szükség" - mondta Jan Subert, a polgári belbiztonsági szerv, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) szóvivője.

(parameter/sita/mti)