58 millió eurós adócsalás vádjával kerülhet bíróság elé Mikuláš Vareha

2012. július 20. - 11:55 | Belföld

Befejezte vizsgálatát Mikuláš Vareha adócsalási ügyével kapcsolatban a Korrupcióellenes Hivatal, most jöhet a vádemelés.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő közölte, a nyomozóhivatal javasolja a Speciális Ügyészségnek a vádemelést adócsalás ügyében. "Hamis könyvelési és adóelvezetési dokumentumokkal indokolatlanul próbálta visszaigényelni az ÁFA-t. Az eladásokról és vételekről szóló fiktív számlákkal próbálta elkerülni az adókötelezettségét. Cégek láncolatának kialakításával, valamint a köztük folyó adásvétel fiktív lebonyolításával gazdagodott meg az állam kárára. Ezáltal 58 millió eurós adó befizetését kerülte el, ilyen mértékű kárt okozva az államnak" - közölte a szóvivő.

A rendőrség szerint egy 47 éves miskolci vállalkozóval, Molnár Mihállyal kötött üzletet Vareha almafa oltószemek beszállításáról mintegy 28 milliós mennyiségben, mégpedig azon társaságoknak, amelyeknek Molnár volt az ügyvezetője. Összesen mintegy 20 számlát állítottak ki 2009 májusa és 2010 januárja között. A beszállításról szóló dokumentáció szerint 106 millió euró értékben cseréltek gazdát az oltószemek, amit további, szállítással kapcsolatos dokumentumok is igazoltak. A rendőrség megállapítása szerint az üzletek azonban csak papíron történtek meg, ami után pedig Vareha indokolatlanul magas ÁFA-t próbált visszaigényelni.

Vareha összesen 77 vállalkozásban szerepel ügyvezetőként, ebből 51 ÁFA-fizetőként van bejegyezve. Az ügyészség szerint ezen cégek egymás között üzleteltek, miközben a megegyezéseket Vareha önmagával kötötte, szóban. A kifizetések készpénzben történtek, miközben az áru el sem hagyta a raktárat. Nem léteznek dokumentumok az áru szállításáról, a cégek szállító járműveit csak elszórtan használták, és a cégek legtöbbjének nincsen alkalmazottja sem.

Ez az 51 cég 2007 és 2009 között 705 millió eurós forgalmat bonyolított, és közben 109 millió eurós veszteséget termelt, papíron.

Michal Slivka elmondta, hogy a rendőrség tovább folytatja a vizsglódást más áru adásvétele területén, és előfordulhat, hogy a Vareha elleni vádpontok gyarapodni fognak.

Vareha egyelőre vizsgálati fogságban van, amennyiben a bíróságon is beigazolódik bűössége, akár 16 évig is a rácsok mögé kerülhet.

SME/para