Vareha mégis a sitten marad – nem kellett a pénze!

2012. július 25. - 12:22 | Belföld

Nem fogadta el a Legfelsőbb Bíróság a szabadlábra kerülése fejében felajánlott 50 ezer eurónyi kauciót. „Zemplén királya”, Mikuláš Vareha ezért továbbra is vizsgálati fogságban marad.

A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntésével respektálta az ügyész Specializált Bíróság döntése ellen benyújtott panaszát, amely szerint Vareha szabadlábra kerülhetett volna.

A legfelsőbb bíróság egyszersmind elutasította az adócsalással gyanúsított Vareha szabadlábra kerülése fejében felajánlott 50 ezer eurónyi kauciót is.

Mikuláš Vareha letartóztatását 2011 március elején rendelte el ugyancsak a Specializált Büntetőbíróság.

Vareha összesen 77 vállalkozásban szerepel ügyvezetőként, ebből 51 ÁFA-fizetőként van bejegyezve. Az ügyészség szerint ezen cégek egymás között üzleteltek, miközben a megegyezéseket Vareha önmagával kötötte, szóban. A kifizetések készpénzben történtek, miközben az áru el sem hagyta a raktárat. Nem léteznek dokumentumok az áru szállításáról, a cégek szállító járműveit csak elszórtan használták, és a cégek legtöbbjének nincsen alkalmazottja sem.

Ez az 51 cég 2007 és 2009 között 705 millió eurós forgalmat bonyolított, és közben 109 millió eurós veszteséget termelt, papíron.

Amennyiben mindez bebizonyosodik, Mikuláš Vareha 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

sme/para

Címkék: Mikulás Vareha