Csődeljárást indítottak a a Panta Rhei könyvesbolt-hálózat ellen

2012. augusztus 3. - 14:06 | Belföld

Hétfőn csődeljárást indított a legismertebb hazai könyvesbolt-hálózat, a Panta Rhei ellen szlovákiai kiadók – tájékoztat az ujszo.com.

A Nový Čas lap szerint ezek a kiadók megelégelték, hogy az üzletlánc hónapok óta nem fizet az eladott könyvtételekért. „Máig nem kaptuk meg a pénzt a karácsonyi eladásokért sem” – állítják.

A lap ugyanakkor egyetlen kiadót sem nevez meg, az általunk megszólított vállalatok szintén tagadták, hogy közük lenne az akcióhoz. Köztük van a szlovák és magyar nyelvű könyveket egyaránt kiadó Kalligram is. „Vannak náluk kintlévőségeink, de elenyésző értékben” – árulta el kérdésünkre Szigeti László. A Kalligram igazgatója szerint a Panta Rhei tartozásai az ő esetükben mindössze néhány ezer eurót tesznek ki. Az Ikar, a legnagyobb szlovák kiadó szintén elzárkózik a csődeljárást indító csoporttól. „Korrekt kereskedelmi viszonyban vagyunk” – fogalmazott kérdésünkre a kiadó szóvivője. A Slovartnál az igazgató távollétére hivatkozva nem adtak semmilyen tájékoztatást.

A Panta Rhei vezetése tagadja, hogy hivatalos értesítést kaptak volna az induló csődeljárásról. „Jelenleg minden erőnket a kiadókkal való viszonyunk javítására összpontosítjuk. Az első eredmények pozitívak” – áll a vezérigazgató, Christopher E. van der Stelt által jegyzett állásfoglalásban, amelyet a cég kérdéseinkre válaszként küldött. A csődeljárást a Nagyszombati Járásbíróságon indították, erősítette meg Jana Kondoráková bírósági szóvivő a Hospodárske novinynak.

ujszo.com/para