Vareha-ügy: Még az alkalmazottainak sem fizetett a nagyvállalkozó?

2012. augusztus 3. - 11:33 | Belföld

Az 58 millió eurós adócsalással vádolt zempléni kiskirály, Mikuláš Vareha ügyében újabb érdekességek kerültek felszínre.

Varehának magyarázatot kell adnia arra, hogy mi is a cselekmény a mintegy 600 alkalmazottjával. A saját cégei közt fiktív módon almafa-oltószemekkel és hatalmas mennyiségű szúval üzletelő nagyvállalkozó állítja, 600 embert foglalkozott, többen közülük viszont nem egészen pontosan emlékeznek arra az időszakra.

Ján Šanta ügyész közölte, hogy a tanúvallomásokból kiderül, hogy sokan közülük csak pár napot, hetet, vagy hónapot dolgoztak, és a fizetségükre a mai napig várniuk kell.

Az ügyész a kihallgatások után az ügyet átadta a Tőketerebesi Járási Ügyészségben, amely jogosult ez ügyben eljárni. A hatszázas szám az ügyész közlése szerint azokat takarja, akik úgymond ez idő alatt "átmentek" a cégen. Némelyikük szezonális jelleggel dolgozott, többen pedig addig maradtak, amíg hajlandóak voltak várni a fizetésükre, amit aztán állítólag nem kaptak meg.

Mikuláš Vareha, akit Zemplén kiskirályának is neveztek, a Speciális Ügyészség vádemelése szerint 58 millió eurós adócsalást követett el. A Speciális Ügyészség vádemelését hétfőn juttatták el a Specializált Büntető Bíróságra - közölte Ján Šanta ügyész. Varehát adócsalás különböző típusaival vádolják, mégpedig 58 millió eurós értékben, a vádirat 83 kötetből áll, maga a vád pedig 72 oldalt tesz ki, amelyből a bűncselekmény tényalapját képző cselekedeteket 16 oldalon taglalják. Az ügyész elmondta, pályafutását tekintve ez rekord.

A kiszabható büntetési tétel héttől tizenkét évig terjed, ugyanakkor ez a harmadával növelhető 16 évre, mivel több bűncselekményről van szó egyidejűleg. Varehát tehát 16 éves börtön fenyegeti.

A vád szerint Vareha 11 társaságot képvisel, amelyek kizárólag egymás között üzleteltek. A bűncselekményeket 2002 és 2011 között követték el, elsősorban a Tőketerebesi járásban.

SITA/para