Az EU-hoz fordul a Magyar Bencés Kongregáció az oroszvári kastély ügyében

2012. augusztus 6. - 17:13 | Belföld

Az Európai Unió fórumaihoz fordul a Magyar Bencés Kongregáció, hogy érvényesítse örökösödési jogát az oroszvári (Rusovce) kastélyra - közölte Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

Mint írta, Stefánia belga királyi hercegnő és Lónyay Elemér herceg szabályos végrendelettel a Magyar Bencés Kongregáció jogelődjére, a Pannonhalmi Szent Benedek Rend Pannonhalmi Főapátságára hagyta oroszvári kastélyát, valamint a hozzá tartozó gazdaságot és ingatlanokat. A kastély és ingatlanjainak jogi úton történő visszaszerzése Szlovákiában azonban "immár tizenöt éve húzódik, és mint törvényes örökösök, jogigényünket nem tudjuk érvényesíteni" - fogalmazott.

A pannonhalmi főapát emlékeztetett arra: kérték, hogy Szlovákiában szüntessék meg a jogtalanságot, és állítsák vissza a törvényes örököst jogaiba. Mindeddig ez nem vezetett eredményre, ezért fordultak az EU fórumaihoz.

A Magyar Bencés Kongregáció arra kéri a szlovák kormányt, "mérlegelje döntését, tisztázza nemzetközi szinten is az oroszvári kastély tulajdonjogát, tárgyaljon és egyezzen meg a jog szerinti örökössel".

Várszegi Asztrik utalt arra, hogy az örökség Ausztriához tartozó részét a bencések évtizedek óta háborítatlanul birtokolják és használják. Amennyiben a Magyar Bencés Kongregáció nem tudja az oroszvári kastéllyal kapcsolatos jogigényét érvényesíteni, úgy - a végrendelet érelmében - annak és a hozzá tartozó ingatlanoknak a római bencés Szent Anzelm Apátság és Kollégium az örököse - mutatott rá.

Többször jelezték a legfelsőbb szlovák állami vezetésnek szándékukat a peren kívüli egyezségre, felajánlották, hogy a tulajdonjogi rendezés után az ingatlant a Szlovák Köztársaság reprezentációs célokra, kulturális és egyházi rendezvényekre használhatja - jegyezte meg.

Megemlítette, hogy az oroszvári kastély, amely a Szlovák Nemzeti Kulturális Örökség listáján szerepel, egyre rosszabb állapotba került. Közlése szerint a szlovák kormány múlt csütörtökön határozatot fogadott el az oroszvári kastély felújításáról.

- mti/para -