Érvénytelenítették a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló komáromi Fehér István személyi okmányait

2012. augusztus 10. - 14:13 | Belföld

Pénteki hatállyal érvénytelennek minősítették a szlovák hatóságok Fehér Istvánnak, a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló egyik komáromi magyar a személyi okmányait - közölte az MTI pozsonyi irodájával az érintett pénteken.

Fehér Istvántól pénteken már harmadik alkalommal próbálta bevonni a személyi okmányait a rendőrség. Miután ennek teljesítését ezúttal is megtagadta, közölték vele: személyi igazolványát augusztus 10-i hatállyal érvénytelenítették, törölték a schengeni nyilvántartásból, és így az érvénytelen okmányt a jövőben bármikor lefoglalhatják tőle.

Fehér Istvánt először még tavasszal a munkahelyén, az iskolában keresték fel a rendőrök, azt követelve, adja le az okmányait, mivel a hatályos szlovák törvények értelmében már nem számít szlovák állampolgárnak. Miután ezt megtagadta, júliusban - több más sorstársával együtt - ugyanezzel az indokkal idézték be a rendőrségre. Az idézésre levéllel válaszolt, amelyben a szlovák alkotmány azon részére hivatkozva tagadta meg okmányai beszolgáltatását, amely kimondja: szlovák állampolgárságától senkit nem lehet akarata ellenére megfosztani. Fehér Istvánt ezt követően, péntekre ismét beidézték a rendőrségre.

"Ezúttal elmentem a rendőrségre, de a személyigazolványomat inkább el sem vittem magammal, az útlevelemet - amely már lejárt - viszont leadtam, mert nem akartam kétszeres bírságot fizetni" - ismertette a történteket az MTI-nek Fehér István. Elmondta: a rendőrségen a szlovák állampolgársági törvényre hivatkozva kérték tőle az okmányai leadását, ő viszont ezúttal is a szlovák alkotmányra és a vonatkozó nemzetközi jogi normákra hivatkozva tagadta meg ennek teljesítését. Hozzátette: személyi igazolványa beszolgáltatásának megtagadása miatt 33 eurós bírságot róttak ki rá, majd közölték vele, immár érvénytelen igazolványát bárhol és bármikor elkobozhatják tőle.

Fehér Istvánéhoz hasonló idézéseket kapott a rendőrségtől a magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló többi szlovákiai magyar is. Információink szerint ők is megtagadták személyi okmányaik beszolgáltatását. "Magam is kaptam egy idézést a héten, de úgy döntöttem, át sem veszem" - tájékoztatta az MTI-t Boldoghy Olivér, az ügy egy másik érintettje.

A szlovák belügyminisztérium júliusi közlése szerint a 2010 júliusában hatályba lépett szlovák állampolgársági törvény alapján, annak első két éve során 296-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, közülük 25-en a magyar állampolgárság felvétele okán.

Bár ezzel kapcsolatos hivatalos adatok nem kerültek nyilvánosságra, az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarok számát néhány száz és egy-két ezer közöttire becsülik.

mti/para