A szlovákiai emberek közel fele már egyetért a regisztrált partnerség bevezetésével

2012. augusztus 14. - 13:40 | Belföld

A homoszexuálisok partnerségi viszonyát egyre többen fogadják el a társadalomban.

Ezt támasztották alá a Másság (Inakosť) szervezet által rendelt, és a Focus ügynökség által elvégzett júliusi felmérés eredményei, amelyet a szervezettől Július Kolenič és Martin Macko, az ügynökség képviseletében pedig Ivan Dianiška mutatott be sajtótájékoztatón kedden.

Eszerint a regisztrált partnerség bevezetésével a megkérdezettek 9% mindenképpen, 38%-uk pedig inkább egyetértene. Egyértelmű nem volt a válasz 23% részéről, míg inkább nem ért egyet a válaszadók 15%-a.

2009-től 5%-kal nőtt azok száma, akik nem látnak problémát abban, ha a homoszexuálisok regisztrált partnerségben élnek.

A felmérés egyébiránt azokkal a témákkal is foglalkozott, ami miatt a homoszexuálisok ilyen partnerségi viszonyban élnének. Az ennek kapcsán feltett kérdéseknél a partnere egészségügyi állapotáról való információnyújtást a válaszadók 75%-a engedélyezné számukra. A kezdeményezők az emberi jogok közé sorolták a szabadnaphoz való jogukat a partner elhalálozása esetén, hogy biztosíthassák a temetését. Ezt a megkérdezettek 73%-a hagyná jóvá.

A válaszok aránya jelentősen megváltozott az egymás eltartási kötelezettsége terén, amely mellett a válaszadók fele foglalt állást, míg ellene 31%-uk. Az elhunyt partner nyugdíjának felvételét 48% hagyná, 36% pedig nem.

A másság szervezet szerint ezek az eredmények a regisztrált partnerségről szóló törvény elfogadásának irányába mutatnak. Úgy vélik, Szlovákiában már megalapozott egy ilyen törvény társadalmi támogatottsága. Közölték, hogy Európában nemcsak a liberálisok foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel, de az egyenlőség elve alapján a szociáldemokraták programjába is bekerül. Mint Kolenič kifejtette, az olyan társsal való élet, akire az ember bármikor támaszkodhat, és akivel szeretné leélni az egész hátralévő életét annak feltétele, hogy az ember boldogan, teljes értékűen és méltó módon élhessen.

Dianiška a generációváltással magyarázta az elfogadás javulását. Az ügyhöz való liberálisabb hozzáállás a elsősorban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, illetve az egyetemi városok fiatalabb lakosai közt mutatható ki.

SITA/para