Már a rendőrség is vizsgálódik Figeľ tanulmányaival kapcsolatban...

2012. augusztus 15. - 20:51 | Belföld

A Szent Erzsébet Egészségügyi Főiskola korábban azt jelentette, hogy eltűntek az ismert politikusok tanulmányait igazoló dokumentumaik, közben viszont megtalálták őket az intézmény archívumában.

A TA3 hírtelevízió korábbi tájékoztatása szerint ismert szlovákiai politikusok tanulmányait igazoló dokumentumok tűntek el a pozsonyi Szent Erzsébet Egészségügyi Főiskolán - itt szerezte kérdéses doktoriját Ján Figeľ, a KDH elnöke. A lopást a főiskola szóvivője is megerősítette, most azonban arról tájékoztatták a sajtót, hogy minden dokumentum megkerült, melyek végig az intézmény archívumában voltak. Több politikus is a szóban forgó főiskolán végezte tanulmányait, őket érintette volna a dokumentumok vélt eltűnése: Viera Tomanová (Smer), Ján Figeľ (KDH), Jana Vaľová (Smer), Mojmír Mamojka (Smer).

Már a rendőrség is vizsgálódik

Az üggyel kapcsolatban augusztus 10-én tettek bejelentést a rendőrségen, és megkezdték a lopás kivizsgálását - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Petra Hrášková rendőrségi szóvivő. Amennyiben a rendőrség vizsgálat során arra a megállapításra jut, hogy nem valósult meg bűncselekmény, az eljárást leállítják.

Ján Figeľ 2007-ben szerzett doktori címet (PhD.) a Szent Erzsébet Egészségügyi Főiskolán, szociális munka szakon. A titulus megszerzésében az játszotta a legnagyobb szerepet, hogy A KDH jelenlegi elnöke akkoriban az Európai Parlament képviselője volt - az iskola rektora, Vladimír Krčméry opponens, és Alžbeta Mrázová, a vizsgabizottság elnöke is elismerték, hogy a disszertációs munka hiányosságait nem vették figylembe, és a doktori megszerzéséhez nagyban hozzájárult Ján Figeľ nemzetközi megítélése. A politikus egyébként soha nem tevékenykedett a szociális munka területén, és munkája sem ezzel a témakörrel foglalkozott. Elmondása szerint azért kapta doktori címét, mert társszerzője volt egy Szlovákia EU-s integrációjáról szóló könyvnek.

(sita/parameter)