Továbbra is rácsok mögött marad a "zempléni kiskirály"

2012. augusztus 16. - 11:33 | Belföld

Hiába nyújtott be keresetet a szabadlábra helyezése érdekében, továbbra is vizsgálati fogságban marad Mikuláš Vareha, akit kiterjedt adócsalás bűncselekményével vádolnak.

A bazini Specializált Büntető Bíróság szerdán döntött arról, hogy nem ad helyt Vareha fellebbezésének, tekintettel arra, hogy folytathatná a bűncselekmények elkövetését, illetve akadályozhatná az ellene folyó vizsgálatot.

A vizsgálatot vezető ügyész július végén tett ellene vádemelési javaslatot. Azzal vádolja, hogy fiktív ügyleteket hajtott végre a saját cégei között, amivel az államnak összesen mintegy 58 millió eurós kárt okozott adóvisszatartás, illetve adócsalás keretén belül. Mindezést 16 évig terjedő börtönnel büntethető.

Vareha a bűncselekményeket 2008 és 2011 között követte el, főként a tőketerebesi járásban. Tavaly tavasztól van vizsgálati fogságban, idén júliusban pedig majdnem szabadlábra helyezték. A Specializált Bíróság ugyanis kiengedte volna, ám az ügyész fellebbezésére a Legfelsőbb Bíróság ezt visszavonta.

SME/para