Olyan áron vásárolták a zöldségeket a kassai műszakin, hogy az ész megáll!

2012. augusztus 18. - 11:12 | Belföld

A Robert Kaliňák vezette belügyminisztérium esete a közbeszerzésekkel nem egyedi, a Kassai Műszaki Egyetem szintén feldarabolta a közbeszerzést, hogy ne kelljen betartani a hagyományos szabályokat.

Kaliňák minisztériuma a héten írt ki egy összesen 114 ezer eurós közbeszerzést a Rendőri napokra való ajándék- és propagációs tárgyakra, ám azt 13 részre osztotta, így egyik pályázat sem haladta meg a 10 ezer eurós határértéket, amelynél már a hagyományos közbeszerzési szabályok lépnének érvénybe. Ellenben közzétették a weboldalukon, de mindössze kétnapos határidőt szabtak (egy normális közbeszerzés esetén legalább 36 napos a határidő). A Sme kutakodása után a versenyt megszüntették.

A kassai műszaki hasonló módon járt el. A közbeszerzés értéke ez esetben összesen 40 ezer euró, amit négy egyenlő részre osztottak. Ez a határ, amíg még nem kell a közbeszerzést megjelentetni a Közbeszerzési közlönyben. Ezen az értéken különböző zöldségeket és gyümölcsöket kívántak megrendelni. Érdekesség, hogy a négy megrendelés győztese mindegyik esetben egy M.A.D.D Fruit nevű cég volt.

Ennek értelmében az iskola 2,27 euróért vásárolhatja a paradicsom kilóját az iskolai étkezde számára 3,54 euróért a piros paprikát, 3,78-ért pedig a vörös szőlőt. Ezek közül mindegyik megvásárolható szezonon kívül is olcsóbban a kiskereskedelmi egységekben. Szezon idején pedig jelentősebb olcsóbb: a paradicsom kb. 1 euró, a paprika 1,20, a szőlő pedig 1,50 kilogrammonként.

Hasonlóképp furcsa az intézmény által kiírt versenypályázat az ablakok cseréjére és a tető javítására. A 90 ezer eurós megrendelést ugyanis 11 részre bontották, miközben összesen két cég vitte el az egészet.

Az egyetem rektora, Anton Čižmár egyelőre nem válaszolt a Sme kérdéseire.

SME/para