Augusztus 20.: Állami kitüntetéseket adtak át a nemzeti ünnepen Pozsonyban

2012. augusztus 20. - 20:04 | Belföld

A nemzet és a közösség érdekében végzett tevékenységet elismerve állami kitüntetéseket adott át augusztus 20. alkalmából Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete hétfőn öt szlovákiai magyar közéleti személyiségnek.

Ardamica Ferenc írónak munkássága elismeréseként, Kvarda Józsefnek, a nagyszombati megyei önkormányzat alelnökének pedig a szlovákiai magyar önkormányzatiság kialakítása érdekében végzett munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták. B. Kovács István muzeológus a nemzeti kultúra megtartásáért és ápolásáért, Pék Zoltán újságíró pedig a tárgyilagos tájékoztatásért a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben, Banyák István nyugalmazott prímás a roma zene műveléséért és a fiatal roma tehetségek gondozásáért a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

"Öt olyan embernek adhattuk át ezeket a kitüntetéseket, akik ugyan az élet különböző területein dolgoznak, ám az ő és a hozzájuk hasonlók tevékenysége nélkül nemigen hallhatnánk magyar szót a Kárpát-medencében" - mondta a nagykövet.

Hétfőn és a hétvégén több tucat rendezvénnyel és ünnepségsorozattal emlékeztek az államalapító Szent Istvánra a Felvidéken.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a párkányi Művelődési Házban rendezett ünnepséget. Berényi József az MKP elnöke a megemlékezésen arról beszélt, hogy Szent István biztosította a magyarság megmaradását a Kárpát-medencében, és most - a népszámlálás adatainak tükrében - hasonló feladat vár a szlovákiai magyar közélet képviselőire is. Az MKP politikusa szerint ma hasonló bölcsességre, bátorságra és körültekintésre van szükség, mint ezer évvel ezelőtt. "Bátrabban és merészebben kell hozzáállni a felvetődő kérdésekhez, nem elég a nyelvhasználat ügyével foglalkozni, intézménybővítésre van szükség a megmaradáshoz" - szögezte le Berényi József.

Bugár Béla, a Híd elnöke a Somorján tartott Szent István Napok keretében a Szent István-szobor megkoszorúzásán vett részt még szombaton. Az államalapító királyra emlékezve Bugár Béla kiemelte: Szent István olyan modern államot hozott létre, melynek alapjai még ma is állnak. "Ezért is fontos, hogy erről a határon túl is megemlékezzenek azok a magyarok, akik még magyarnak érzik magukat" - fogalmazott a Híd politikusa.

- mti/para -